BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Blogokat olvasnak a gyógyszergyárak

Internetes naplókat, azaz blogokat, csevegőszobákat és levelezési fórumokat figyelnének meg a nagy gyógyszercégek - írja a Financial Times. A hírek szerint több vezető gyártó mellett a gyógyszereket ellenőrző hatóságok is érdeklődnek az új informatikai szolgáltatás iránt.

A rendszer keresőrobotokat működtet, amelyek a szöveges információt elemezhető adatbázissá alakítják. A különböző gyógyszerekről szóló szövegeket feltérképezve olyan kimutatásokat készítenek, amelyekből kiderül, hogy egy-egy készítményt milyen gyakran emlegetnek olyan szavakkal együtt, mint például a mellékhatás vagy a pereskedés.

A cégek azt remélik az új információforrástól, hogy így gyorsabban reagálhatnak a fogyasztói panaszokra. A betegek érdekvédelmi szövetségei viszont amiatt aggódnak, hogy az adatbázisokba a konkrét panaszokkal együtt azok szerzőinek adatai is bekerülhetnek. A gyártók azonban egyhamar aligha veszik fel a kapcsolatot az Egyesült Államokon kívül közvetlenül is a betegekkel, miután Európában tilos a gyógyszerek direkt marketingje. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.