BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drágább az egyedi fejlesztés

Szakértők szerint jelenleg indokolatlanul magas - 32 százalék - a kis- és középvállalatok által használt egyedi fejlesztésű általános ügyviteli rendszerek aránya Magyarországon. A változást lassítja, hogy míg korábban eséllyel pályáztak a cégek támogatásra, addig az új gvop-kiírások a magas minimális projektérték és a bankgarancia miatt nem jelentenek igazi megoldást.

Az iparág-specifikus egyedi fejlesztésekre és az azokból készülő piaci szoftvertermékek iránti növekvő kereslet kihasználására összpontosít a jövőben a Revolution Software Kft. - közölte Bódog Norbert, a társaság ügyvezető igazgatója. Ilyen alkalmazás például a Marosport részére kifejlesztett ruházati kis- és nagykereskedelmi rendszer értékesítése más, hasonló profilú cégek számára, illetve a szintén egyedi igények alapján készült nyomdaipari megoldás.

Az általános célú (tehát a leggyakoribb ügyviteli funkciókat, mint például könyvelés-, számlázás-, készletkezelésmegvalósító), egyedi fejlesztésű ügyviteli rendszerek aránya ma Magyarországon indokolatlanul magas. A Revolution felmérése szerint a kis- és középvállalati (kkv-) szektor cégeinek 32 százaléka használ ilyen rendszert - mondta el Bódog Norbert. Pedig az egyedi fejlesztéseknél komoly probléma, hogy bár eleinte rugalmas és olcsó megoldásnak tűnnek, később igen jelentős gondot okozhat a fejlesztő eltűnése vagy elérhetetlensége, s ez a frissítések, javítások, törvényi követések hiánya miatt rövid idő alatt a rendszer teljes működésképtelenségéhez, elavulásához vezethet.

A váltást lassítja, hogy míg két-három évvel ezelőtt a kis- és középvállatok számára biztosított állami források megszerzésére valós eséllyel pályázhattak ezek a cégek, addig a jelenlegi, az uniós követelmények alapján kiírt gvop-pályázatok alig jelentenek megoldást az irreálisan magas minimális projektérték (2004-ben 20 millió, 2005-ben 15 millió forint) és a megkövetelt bankgarancia miatt - ismertette a helyzetet Bódog Norbert. Így különösen a kisvállalatok jelentős része gyakorlatilag kiszorult a pályázati lehetőségekből, mivel a Revolution saját tapasztalatai és független felmérések szerint még a középvállalatok is átlagosan csak 7-8 millió forintot tudnak informatikai fejlesztésekre költeni évente - tette hozzá a Revolution vezetője.

A társaság tapasztalatai szerint a kis- és középvállalatok nem csak a már régóta hangoztatott tőkehiány miatt nem ruháznak be informatikai rendszerekbe. Sok esetben a közgazdasági alapokat - a mérésen, adatgyűjtésen és elemzésen alapuló döntéseket - nélkülöző cégvezetési stílus okolható a fejlesztések elmaradásával. Sokkal nagyobb a valószínűsége az információk hatékony előállítását biztosító fejlesztéseknek azoknál a cégeknél, ahol a vezetők integrált szoftverek nélkül is széles körű adatokra alapozva hoznak döntéseket.

A 2003-as 413 millió után a Revolution tavaly csak 310 millió forintos bevételt ért el. A jelentős visszaesés fő oka az volt, hogy míg 2003-ban a Széchenyi-terv keretében a pályázatírási tevékenység bevezetésével számos kisvállalkozásnak sikerült értékesíteni a vállalat ügyviteli rendszerét, addig tavaly a pályázati feltételek módosulása miatt erre nem volt lehetőség. Az idén a költségcsökkentő intézkedéseknek, a tevékenység kibővítésének és az új stratégiának köszönhetően már ismét 415 millió forintos árbevétellel számolnak a társaságnál.



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.