BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszerűsített roaming

Újfajta, de legalább egyszerűsített roaming tarifarendszerrel készülnek a nyárra a magyarországi mobilszolgáltatók. A Pannon GSM hármas díjzónát alkalmaz, a Vodafone pedig hamarosan bevezeti az anyacég globális rendszerét, amely kapcsolási díjjal hazai percdíjakat számláz a külföldi hívásoknál is.

Hármas díjzónán alapuló barangolási tarifákat vezetett be június 21-től havidíjas előfizetőinek a Pannon GSM a külföldi telefondíj-kalkuláció egyszerűsítésére. A világ 121 országának telefontársaságaival kapcsolatban lévő szolgáltató a legnépszerűbb európai úti célokat, a szomszédos országok legtöbbjét a legkedvezőbb hívási díjakat kínáló 1. zónába sorolta. Minden sávban négy különböző, forgalmi iránytól függő percdíj érvényes, amelyekkel naptól és időszaktól, valamint szolgáltatótól függetlenül számolhatnak a számlás ügyfelek. További egyszerűsítés, hogy míg az eddigi rendszerben a roamingdíjakat valuta alapon határozták meg - azaz a fizetendő forintöszszeg minden esetben az árfolyamtól függött -, június 21-től egységesen előre meghatározott forint alapú forgalmi díjakat számol fel a Pannon GSM. A hívások számlázása minden esetben perc alapon történik.

A Vodafone hamarosan Magyarországon is bevezeti a globálisan június elsejétől alkalmazott újfajta díjszabását a külföldi mobilhívásokban. A világ vezető mobilszolgáltatója, kihasználva a sok országra kiterjedő hálózatából fakadó előnyöket, nagyarányú, 40-80 százalékos hívásköltség-csökkentést ígérő barangolási (roaming) tarifát vezetett be több országban is. A konstrukció lényege, hogy a cég ügyfelei a kijelölt külföldi Vodafone-hálózatokból egyszeri kapcsolási díj felszámítása mellett az otthoni tarifákkal megegyező áron telefonálhatnak haza. Az otthonról érkező hívások fogadásakor pedig az előfizetőknek csak a kapcsolási díjat kell megfizetni, ezért - szolgáltatótól függően - 20-60 perc hosszúságú hívást fogadhatnak. (Az új tarifa csak a hanghívásokra vonatkozik.)

A cég azt reméli, hogy az új díjszabással ellenőrizhetőbbé váló mobilhasználati költség meghozza az ügyfelek kedvét a külföldön való telefonáláshoz. A nemzetközi tapasztalatok szerint ugyanis az otthoni percdíjaknál gyakran nagyságrendekkel is nagyobb roaming tarifák és az a tény, hogy külföldön a hívott félnek a hívás fogadásáért is nem kevés díjat kell fizetnie, külföldön meglehetősen visszatartja a mobil-előfizetőket a telefonálástól. Az új díjszabást június 1-jétől Német-, Görög-, Olasz-, Spanyol-, Svédországban és Hollandiában vezette be a Vodafone. Később Albániában, Ausztráliában, Magyarországon, Írországban, Máltán, Új-Zélandon, Portugáliában és Nagy-Britanniában válik elérhetővé.

Információink szerint a piacvezető T-Mobile Rt. is készül az idén nyári akcióra, de ennek részletei kiadványunk lapzártáig nem voltak ismertek.

a magyarországi mobilszolgáltatók. A Pannon GSM hármas díjzónát alkalmaz,

a Vodafone pedig hamarosan bevezeti az anyacég globális rendszerét, amely

kapcsolási díjjal hazai percdíjakat számláz a külföldi hívásoknál is. Sági Gyöngyi-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.