BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felfutóban van a román ITC-piac

Elemzők szerint az infokommunikációs piac Romániában az idén elérheti a négymilliárd eurót, s ez az összeg 2010-ig akár meg is duplázódhat. Az előrejelzés nagyjából egybecseng a román távközlési minisztérium becslésével, amely ebben az évben a 2004. évi 3,6 milliárd euróhoz képest 14,2 százalékos növekedéssel számol. (Összevetésül a magyar ITC-piac évente 1,2-1,5 milliárd euró körül alakul.) Nagy Zsolt távközlési miniszter szerint így a piac elérheti a 4,12 milliárd eurót, amely egyúttal az is jelenti, hogy a régió legnagyobb növekedési üteme Romániában várható.

A legellentmondásosabb szegmens a vezetékes telefonok

piaca, amelynek mindenképpen meg kell küzdenie az erőtejesen fejlődő mobiltelefonokkal. Romániában jelenleg hatvan alternatív vezetékes telefonszolgáltató működik, előfizetőik száma eléri a 67 ezret. Tavaly nyáron a szóban forgó szolgáltatók még csak 21 ezer ügyfelet szolgáltak ki, és szakértők szerint a növekedés a következő években itt is erősödni fog. A vezetékestelefon-lefedettség 21 százalékos, míg az uniós országokban meghaladja a 35 százalékot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.