BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Harc a "kémek" ellen

Az informatikai vezetők 80 százaléka 2005 kiemelt feladatának tekinti a kémprogramok kiszűrését a céges hálózatból egy közelmúltban készült felmérés szerint. A probléma komolyságát mutatja, hogy az IDC szerint a számítógépek 67 százalékán van ilyen program.

Az informatikai vezetők 80 százaléka számára 2005-ben a kémprogramok (spyware) kiszűrése jelenti az egyik legnagyobb kihívást - hangzott el a hálózati vírusvédelmi és internetes tartalombiztonsági megoldásokat gyártó Trend Micro sajtótájékoztatóján. Az IDC piackutató cég adatai szerint a számítógépek 67 százalékán megtalálható a kémprogramok valamilyen formája, és nem egy esetben a fertőzött gépek több száz spyware gazdái. Nem meglepő tehát, hogy egy másik piackutató társaság, a Forrester Research adatai szerint a vállalatok 65 százaléka tervezi ebben az évben, hogy beszerez valamilyen spyware-ellenes alkalmazást, vagy frissíti a már meglévőt. Ezzel az ilyen jellegű megoldások az üzleti szférában a legkeresettebb biztonsági eszközök lesznek 2005-ben. Dinamikusan nő a spyware elleni alkalmazásokat készítő vállalatok bevétele is az IDC adatai szerint. Míg 2003-ban mindössze 12 millió dolláros volt ez a piac, addig a társaság előrejelzése szerint 2008-ig eléri a 305 milliót.

A rosszindulatú kémprogramok képesek megfigyelni a felhasználó számítógépes szokásait és magánjellegű információit, és ezt az információt annak tudta nélkül eljuttatni másokhoz. A legtöbb vállalat esetében a spyware-ek nemcsak a személyiségi jogok megsértését jelentik, hanem fontos céges adatok eltulajdonítását is lehetővé tehetik. A kémprogramok emellett a rendszer instabilitását, a számítógépek leállását és a sávszélesség szükségtelen használatát eredményezhetik, és ez komoly feladatokat ró a rendszergazdákra - mondta el Eugen Paul, a Trend Micro Kelet-Európáért felelős kereskedelmi igazgatója.

A kémprogramok elleni védekezés egyre összetettebb feladattá válik. Az ügyfeleknek hatékony megoldásra van szükségük az eltávolítani kívánt kémprogramok kezeléséhez, ugyanakkor rugalmasságot is igényelnek: szeretnék maguk eldönteni, hogy egyes szürke programokat (grayware) - mint például hirdetések - törölni akarnak a gépükről, vagy sem - tette hozzá Eugen Paul.





Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.