BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Indulnak a mobiltévék

Rohamléptekben terjed a 3G-s hálózatokra tervezett mobiltelevíziózás. Az Orange egy év alatt egymillió előfizetőre számít Angliában. A hír-, divat- és gyermekcsatornák programjai mellett valóságshow-k is keresett tartalmak lehetnek. A mobiltelevíziózás hamarosan Magyarországon is elindul.

Világszerte áttörést várnak a harmadik generációs (3G-) hálózatokon futó televízióktól a szolgáltatók. A legnagyobbak közül többen is türelmetlenek kivárni a 3G-re tervezett digitális tévéadások Digital Video Broadcast-Handheld (DVB-H) beindítását és sorra kezdik meg az élő adások sugárzását. A Mediaguardian írása szerint a mobiltévé az utolsó komoly fegyver az arzenálban, hogy rávegyék a fogyasztókat, fizessenek elő tévés programjaikra, a szolgáltatás alapját képező 3G kiépítésére ugyanis eddig világszerte több mint 20 milliárd font sterlinget költöttek.

Angliában hatalmas várakozás előzte meg a Orange mobilszolgáltató nemrég indult kezdeményezését, amelynek keretében a társaság 3G-hálózatán keresztül ajánlja az Orange Tv-t a vételre alkalmas mobilokkal rendelkezőknek, akik kilenc csatorna közül választhatnak. A szolgáltatás 10 fontba (3650 forint) kerül. A kínálatban többek között szerepel az ITN News, a CNN műsora, sport- és divatcsatorna, és fogható a Cartoon Network. A műsorszolgáltatók úgy vélik, valóságshow-val is meg tudják fogni a mobilosokat. A Channel 4 a következő hónapban induló Big Brothert is felteszi a kínálatba, míg az ITV a Celebrity Love Island iránti érdeklődés fellendítését várja a kezdeményezéstől. A France Telecom tulajdonában lévő Orange Franciaországban már ennél is előbbre tart, ott ugyanis 23 csatorna elérhető rajta keresztül. Mint mondják: a mozivászon, a tévé és internet mellett a mobil a negyedik számú képernyővé nőtte ki magát.

Az Orange mellett a többiek sem tétlenkednek. A Vodafone is hamarosan indítja saját mobiltelevíziós szolgáltatását, miközben az O2 digitális technikára alapuló mobiltévén (DVB-H) dolgozik. A cég várhatóan júliustól indítja el teljes DVB-H-szolgáltatását az NTL-lel karöltve. Nemrégiben egyébként a Telia svéd mobilcég is bejelentette, hogy a Tv 4 hírcsatorna és a Voice Tv-t sugározza majd. Jelezte azt is: négymillió előfizetője augusztus végéig ingyen érheti el a kísérleti fázisban az adásokat.

Németországban a jövő évi futball-világbajnoksággal egy időben debütálhat a mobiltelefonokon való élő televíziózás. A Deutsche Telekom leányvállalata, a T-Systems az év vége felé kezdi meg tesztjelleggel a multimédiás tartalmak digitális továbbítását, és a tervek szerint a vb idejére a szolgáltatást már széles körben elérhetővé teszik. A világ legnagyobb mobilgyártója, a finn Nokia felmérése szerint ötből négy német venne igénybe ilyen jellegű szolgáltatást, és akár 12 eurót (3000 forint) is fizetne érte havonta.

Magyarországon egyelőre élesben még nem lehet élőben televíziózni a mobiltelefonokon. Az MTV és a T-Mobile együttműködésének köszönhetően kísérleti jelleggel megkezdték a Híradó sugárzását egyes fővárosi kerületekben. A jövőben az MTV további műsoraival bővülhet majd a kínálat.

A T-Mobile előfizetői 2003 májusától már tudnak tévés videókat nézni mobiljukon. Először a Hír Tv műsorát lehetett nyomon követni, később az ATV és a Duna Tv programjai is felkerültek a kínálatba. A nagy országos tévétársaságok közül elsőként az RTL Klub tette elérhetővé egyes közkedvelt tartalmait, például a Barátok köztet mobiltelefonon, miután a Pannon GSM és az adó interaktív tartalomszolgáltató partnere, az IKO New Media együttműködést kötött. A Vodafone Magyarország jelenleg még nem kínál széles sávon elérhető televíziós tartalmakat. A társaság tervei szerint a harmadik generációs szolgáltatás megkezdését követően lesznek elérhetők előfizetőik számára a televíziós műsorok, a széles nemzetközi portfólióval és természetesen magyar csatornák bevonásával.



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.