BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jön az összehajtható képernyő

Félvezető műanyagok felhasználásával olyan hajlékony monitorok létrehozásával kísérleteznek a Philips kutatói, amelyeket akár össze is tekerhetünk vagy félbehajthatunk. Az eddig ismert hasonló megoldások mindegyike, így például a Sony jó egy éve bemutatott, Librié nevű terméke merev volt - emlékeztet a Financial Times Deutschland.

Az új típusú rendszer csak a megjelenített kép változtatásához igényel áramot, a tároláshoz nem. Ráadásul háttér-megvilágításra sincs szükség, a szöveg mégis minden szögből jól olvasható. A tízezerszer újraírható képernyő 320x240 képpont megjelenítésére alkalmas a fehér mellett a szürke négy árnyalatát használva.

A képernyő minden egyes pontját - akár a hagyományos folyadékkristályos monitoroknál - egy-egy tranzisztor vezérli, amelyek áramfelvétele rendkívül alacsony. A prototípus élettartama máris több száz óra, de a Philips szerint ezt még legalább meg kell duplázni ahhoz, hogy sorozatgyártásról és piacra lépésről szó lehessen.

A termék felhasználási területe igen széles: óriásplakátok, járműreklámok készíthetők belőle, de alkalmazható elektronikus könyvek megjelenítésére is. A fejlesztéseknek ezzel még koránt sincs vége: már kísérleteznek a színes változattal és érintőképernyő kialakításával is. Ha ez sikerül, a termék a kézi számítógépek kijelzőjeként komoly konkurense lehet a folyadékkristályos technológiának. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.