BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Linux adatbázis-kezelővel

Az eddigi legteljesebb disztribúcióként mutatta be a Novell június közepén a Suse Linux Professional 9.3 magyar nyelvű változatát. Az operációs rendszert és a szokásos irodai környezetet, továbbá a nagyszámú egyéb alkalmazást tartalmazó terméket a cég elég érettnek tartja ahhoz, hogy egy átlagos otthoni felhasználó egyedül is telepíthesse. Mindezt közel 1100 oldalas magyar nyelvű szakkönyv segíti.

Az új változat bemutatásakor a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója piaci felmérésekre hivatkozva kijelentette, hogy a Linux az alkalmazási vertikum minden szintjén gyorsan terjeszkedik, legyen szó az otthoni gépekről, a munkahelyi hálózatok részeként használt asztali platformról, nagyvállalati vagy webes szerverekről. Szittya Tamás a nyílt forrású rendszerek eme terjedésére vezette vissza, hogy a piac kimozdult a blokkoltságnak abból az állapotából, amelybe korábban a monopolisztikus struktúrák uralma kényszerítette. Ennek eredményeként az árak elindultak lefelé, ezzel párhuzamosan a műszaki fejlesztés újabb lendületet kapott, és megnőtt a verseny.

A Suse Linux Professional 9.3-as verziója is bárki által letölthető az internetről, ha hajlandó a mintegy 2 és 6 gigabyte körüli tartalom lehalászására, rendszerezésére és telepítésére. Aki ezt meg akarja takarítani, annak rendelkezésére áll a csomagolt változat, amely két DVD-t és 6 CD-t tartalmaz, a fent említett magyar nyelvű dokumentációval bővítve.

Rendelkezésre áll mindenekelőtt - szintén magyar nyelven - a (most 2.0 indexű változatban közzétett) OpenOffice, ennek részeként pedig a széles körben ismert és szabványos irodai alkalmazások: szövegszerkesztés céljára használható a Write, a táblázatkezeléshez a Calc, a bemutató készítéséhez az Impress. Ezeknek egyébként más, specializált változatai is futtathatók.

A Linux felhasználói környezetéből egy fontos alkalmazást hiányolni szoktak: az adatbázis-kezelést. A Suse 9.3-ról kiadott tájékoztatójában az olvasható, hogy három ilyen célú eszköz is rendelkezésre áll. A PostgreSQL, a MySQL és a Derby egyaránt alkalmas adatbázisok fejlesztésére és kezelésére. Közülük az első kompatibilis a kereskedelmi SQL-rendszerrel, skálázható és emellett természetesen nyílt forrású. A MySQL-t a Novell a Suse 9.3 csomag részeként úgy ajánlja, mint a nagy költségű, összetett adatbázis-technológiák alternatíváját. A Derby pedig egy felügyeleti feladatokat nem igénylő, egyszerű adatbázis-technológia.

A most bejelentett csomag újdonságaként utal a Novell a Xen funkcióra, amelyet úgy határoz meg, mint egy virtuális számítógép-felügyeleti eszközt, amely támogatja egy operációs rendszer több példányának elindítását, ez lehetővé teszi ugyanannak a feladatnak kevesebb szerverrel való ellátását. Ez a komponens - csakúgy, mint a Beagle - a munkaállomásokon való keresésre ajánlott alkalmazásfejlesztési stádiumban van, az érett változatokat a Novell a későbbiekben a vállalati Linux ajánlataiba is felveszi.

A rendszer telepítése után a Firefox böngésző azonnal megjelenik a munkaasztalon, ez arra utal, hogy a Novell az interneten való keresés elsődleges eszközének tekinti. Használata során blokkolni lehet a felugró ablakokat, van mód a lapokra osztott megjelenítésre, az aktív könyvjelzők használatára. A cég idézett felméréseket, amelyek arra utalnak, hogy a szóban forgó böngészőt Magyarországon a felhasználók már mintegy 20 százaléka használja.

Munkatársunktól-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.