BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Műhold a 3G szolgálatában

Várhatóan 2007-ben kezdődhet el a műholdas és a harmadik generációs mobiltechnológiát ötvöző digitális műsorszórási rendszer (Maestro) tesztjellegű kereskedelmi felhasználása - véli Nicolas Chuberre, a projekt menedzsere. A megoldás szélesebb körű bevezetésére 2009 elejétől lehet számítani. A szolgáltatás - amelynek keretében akár 27 mobiltévé-csatorna közül is válogathatnak majd a felhasználók - a műholdas és az új generációs mobiltechnológia egyesítésével egész Európában elérhető lesz, ára várhatóan havi 10 euró körül alakul.

Miután a mobiltelefon-penetráció Európában már közelít a száz százalékhoz, egyre inkább a figyelem középpontjába kerülnek a mobilplatformra szánt tartalmak. A harmadik generációs hálózatok terjedésével nő az igény a multimédiás tartalmak és szolgáltatások, például a tévéműsorok továbbítása iránt. Az IST (Information Society Technologies) kezdeményezés által támogatott Maestro (Mobile Applications & sErvices based on Satellite & Terrestrial inteRwOrking) célja, hogy a műholdas technológia és a 3G-s hálózatok előnyeit egyaránt kihasználva kínáljanak interaktív digitális multimédiás szolgáltatásokat a mobilfelhasználóknak.

A 2004 januárjában indult projektben arra törekedtek, hogy a műholdas kapcsolatot úgy alakítsák ki, hogy a lehető legnagyobb mértékben felhasználhassa a már létező 3G-s technológiákat. Ezáltal a hálózat adattovábbítási kapacitását úgy lehet növelni, hogy közben minimálisra csökkentik az igényt az új technológiák és termékek kifejlesztésére. A megoldás nagy előnye, hogy a 3G-s készülékek árának számottevő növekedése nélkül lehet mobiltelevízió- és -video-szolgáltatásokat továbbítani ezekre az eszközökre - mondta el Nicolas Chuberre.

A műholdas digitális multimédiás műsorszórás (S-DMB) további előnye a létező technológiákkal szemben, hogy országos szintű lefedettséget tud nyújtani. Fedett helyekre nagy teljesítményű, geostacionárius - a földfelszínhez képest álló, 36 ezer kilométeres magasságban keringő - műholddal és egy kiegészítő földi átjátszó állomással lehet eljuttatni a multimédiás tartalmakat. Ugyanezt a technológiát lehet alkalmazni a sűrűn lakott városi területeken is, ahol a műhold teljesítménye önmagában nem lenne elegendő.

Arra is lehetőség van, hogy az átjátszó állomások is a 3G-s fejállomás antennáit használják, ahogyan az egy monacói teszt során bebizonyosodott - tette hozzá Nicolas Chuberre. Ez a kísérlet nagy sikernek bizonyult, s megmutatta a technológia életképességét és a 3G-s infrastruktúrával való kompatibilitását. További tesztre készülnek a franciországi Toulouse-ban, még ebben az évben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.