BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szabad ég alatt is wi-fi

Munka, tanulás, avagy szórakozás - számtalan célból kapcsolódik rá az ember a világhálóra, ám a munkahely, illetve a lakás négy fala helyett alighanem szívesebben tenné mindezt a szabadban, mondjuk, egy mesterséges tó partján, ebédidőben. Júliustól minderről aligha kell már álmodozniuk a római lakosoknak, hiszen Olaszországban elsőként a fővárosban válik elérhetővé a szabad ég alatt a "wi-fi".

A vezeték nélküli internetszolgáltatást megfelelő csatlakozóval felszerelt - wi-fi adatátvitelt támogató - laptoppal, palmmal, illetve 3G-s telefonnal lehet igénybe venni. Ezzel Róma több amerikai és európai nagyváros, köztük New York, Párizs és Amszterdam példáját követi, ahol akár egy szabadtéri padról is rákapcsolódhatnak a világhálóra az érdeklődők. A wi-fi egyébként Budapesten sem ismeretlen, több tucat helyen, többek között szállodákban, kávézókban, üzletközpontokban működnek hot-spotok. A tendencia jól mutatja: egyre több város vezetése tartja stratégiai kérdésnek, hogy az internetre immáron egyre több pontból rákapcsolódhassanak az emberek, mindenféle kötöttségek (például vezetékek) nélkül, nem beszélve arról, hogy ez a szolgáltatás több kiaknázatlan lehetőséget rejt magában. New Yorkban például a rendőrség és a tűzoltóság alkalmazottait hamarosan palmokkal látják el, hogy a járőrök és a központ között az adatáramlás minél gyorsabb legyen. Más városokban a hot spotokat arra használják, hogy a tömegközlekedést jobban tudják koordinálni, illetve hogy segítséget nyújtsanak a turistáknak, friss információkat és interaktív szolgáltatásokat biztosítsanak

számukra.

A projekt - amelyet A vezeték nélküli Róma névre keresztelték - elsőként négy parkban indul el, s a kísérlet egy évig tart. A Villa Borghesében július 28-tól, a Villa Torloniában szeptember 28-tól, a Villa Adában október 28-tól, míg a Villa Doria Pamphiliben november 28-től válik elérhetővé az internet. A Villa Borghesében 15 hot-spotot, azaz kisebb méretű antennát állítanak fel, amelyeknek háromszáz méteres hatósugaruk van, lehetővé téve, hogy egyidejűleg mintegy 750 felhasználó navigálhasson a világhálón keresztül, amely egy óráig ingyenes számukra. Ezzel a projekttel régi álmunkat valósítjuk meg - szögezte le Róma főpolgármestere, Walter Veltroni -, hiszen ez is jelzi: a zöldterületek és a legújabb technológia nem állnak egymással szöges ellentétben, az ökológia és a fejlődés akár partnerek is lehetnek Róma legszebb parkjaiban.

A projekt egyaránt fontos a turisták, a tanulók és a lakosok számára, ennek megfelelően a főváros bőséges tartalommal töltötte fel hivatalos honlapját: többek között a rendőrőrsök elérhetőségeit, a közlekedési térképeket, az iskolák, illetve a szórakozóhelyek adatait tartalmazza.

November 28-án tárják a nyilvánosság elé a kísérlet második fázisát, amely újabb helyszíneket von be a projektbe, köztük a Colosseumot és a Campidogliót. S egyúttal kétfelé válik a szolgáltatás: megjelenik a térítéses és marad az ingyenes is, elsősorban a tanulók számára.

A wi-fi-hálózatok terjedését egyébként jól mutatja, hogy számítások szerint az elmúlt évben mintegy 25 ezer hot-spot működött Európában, s számuk nemsokára elérheti a harmincezret - derül ki a Gartner kutató és elemző vállalat összesítéséből. (Bár a beépített wi-fi-kártyával ellátott, hordozható számítógépek megjelenésének nagy szerepe van ebben, a wi-fi térhódításában mégis a nagyközönség számára kínált csatlakozáscsomagok jelentették a fő hajtóerőt.) Ez a szám a várakozások szerint igen dinamikusan nőhet az elkövetkező években: a hot-spotok száma 2008-ra elérheti a 110 ezret az öreg kontinensen. Ez pedig egyúttal azt is jelenti: egyre inkább növekszik majd a mobil-PC-eladások nagyságrendje is.



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.