BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ügyfélteszten a hazai 3G

Két hete indult el Magyarországon az első ügyfélteszt a T-Mobile 3G-hálózatán. A versenytárs szolgáltatók is készülnek a nyilvános vizsgára. A Pannon GSM több tartalomszolgáltatóval tárgyal a mobilszélessávon elérhető kínálat bővítéséről. A hálózatépítéssel legkésőbb indult Vodafone is a szerződéses határidő előtti indulásra számít.

Az ügyfélteszt bejelentését követő első hétben már közel ezren jelezték a T-Mobile 3G-portálján, hogy szívesen bekapcsolódnának az új technológia kipróbálásába - tájékoztatták lapunkat a piacvezető mobilszolgáltatónál. A június elsejétől indított tesztben több százan vesznek részt, a legjelentősebb vállalati és egyéni ügyfelek, és a szakmai sajtó mellett további egyéni ügyfelek, akiket sorsolással választ ki a szolgáltató.

A teszt keretében a T-Mobile Rt. a multimédiás tartalmakra és a gyors mobilinternetre épülő, más néven UMTS-rendszer kereskedelmi bevezetésére készülve próbáltatja ki a harmadik generációs hálózat már kiépített budapesti belvárosi területein a videotelefonálást, valamint a szélessávú mobilinternetet. Az utóbbin elérhető sebesség jelenleg 384 kilobit/sec. Az adatátvitel az év végére ennek a háromszorosára gyorsul.

A hálózatban, amely 2005 végére Budapest jelentős részén használható lesz, jelenleg 43 állomás működik, a főútvonalakon már most biztos kapcsolódást ígér a szolgáltató, de törekszik az épületen belül is a teljes lefedettség elérésére. A hálózatépítés tempóját az átjátszótornyok telepítésével kapcsolatos tárgyalások fékezik leginkább - emelte ki Sugár András vezérigazgató. A 3G-antennákra új szerződést kell kötniük a szolgáltatóknak, ráadásul az UMTS-technológia a jelenlegi mobilrendszerekénél többet igényel belőlük.

Fontos leszögezni, hogy a Pannon GSM alapvetően a mobilszélessávra mint szolgáltatáskörre fókuszál, amely technológiáktól függetlenül (3G, EDGE) minél szélesebb körben teszi elérhetővé ügyfelei számára a széles sávon elérhető szolgáltatásokat - hangsúlyozta a 3G-projekt fejleményeivel kapcsolatos kérdéseinkre Somlyai Dóra kommunikációs igazgató. A mobilszélessáv szolgáltatásai a cégnél már több mint hárommillió ember számára hozzáférhetők, beleértve a Balaton egész területét. A szolgáltató úgy látja, a 3G-hálózat jelenleg a videotelefonálás lehetőségével és a nagyobb adatátviteli sebességgel nyújt többet, mint a GSM alapú hálózatok gyorsítójának számító EDGE-technológia adta lehetőségek, ám ez idővel természetesen bővülni fog.

A Pannon GSM hálózatának építése az eredeti terveik szerint halad, így Budapest belvárosában hamarosan elérhető lesz a hálózat. Az év végéig épül ki a fővárosi második ütemben teljes tervezett lefedettség a Hungária krt.-Róbert Károly krt. által határolt területen belül. A cég is beltéri lefedettséggel tervez.

A Pannon is végez ügyféltesztet, amelynek első fázisában a mobilszélessáv által elérhető öszszes szolgáltatás és tartalom - zeneletöltés, mobilvideo, MobiMailó stb. - továbbá a videotelefonálás lehetősége azonnal elérhető lesz. A cég is kulcskérdésnek tartja az elérhető tartalmak kínálatának bővítését, jelenleg is számos tartalomszolgáltatóval dolgozik együtt.

A Vodafone Magyarország Rt. harmadik generációs mobilhálózatának létesítése is a tervek szerint halad. A szolgáltatás a koncessziós szerződésben előírt időpont előtt megkezdődik - válaszolták lapunk megkeresésére. A cégnél is először Budapest belvárosában, majd a főváros egész területén lesz elérhető az UMTS- szolgáltatás.

Új tartalmakkal is készül a Vodafone, beleértve a videoletöltést, az új Vodafone live! portált. A cég is nagy hangsúlyt akar helyezni a kereskedelmi szolgáltatások bevezetését megelőző tesztekre, hogy elkerülje azokat a buktatókat, amelyek a világ számos országában hátráltatták az új technológia bevezetését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.