BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Életmentő wifi a közutakon

A wifi életeket is menthet azzal, hogy biztonságosabbá teszi az utakat. A Torinói Egyetem kutatói legalábbis ezt remélik legújabb fejlesztésüktől, a WiSafetytől, amely egy szoftver prototípusának tekinthető. A szerkezet a vezeték nélküli technológiának köszönhetően figyelmezteti az autóst, ha egy különösen veszélyes kereszteződés következik, beszámol a közelben történt balesetekről, illetve más hasznos információt is eljuttathat az autóshoz.

A Piemonte tartomány által is támogatott projektet a minap mutatták be Torinóban, méghozzá egy útkereszteződésben. A rendszerhez két tényező szükséges: a kereszteződésben elhelyezett hozzáférési pont, amely egyfajta antennaként működik, s MP3 formátumban juttatja el az üzenetet az autósoknak. Ám ahhoz, hogy az üzenet célba érjen, a gépkocsi-tulajdonosnak egy MP3-lejátszója vagy MP3-kompatibilis mobiltelefonja kell legyen. Ha van ilyen készüléke, semmi akadálya annak, hogy a kereszteződéshez közelítve elérjen hozzá a „Veszélyes kereszteződés következik, kérem, lassítson!” figyelmeztetés.

A projektért felelős Juan Carlos de Martin professzor úgy látja, a WiSafetyvel nem csupán egy hasznos eszközt sikerült létrehozniuk, amely érdemben csökkentheti a közlekedési balesetek számát, hanem ráadásként a technológiát alacsony költség mellett lehetne elterjeszteni. Az antennához, amely a jeleket továbbítaná, néhány euróért lehet hozzájutni a bevásárlóközpontokban, míg az egyetem kutatói által kifejlesztett szoftvert akár ingyen is hozzáférhetővé lehet tenni az interneten. Igaz, kisebb technológiai pontosításokra még szükség van, így például a szoftvert kompatibilissé kell tenni a mobiltelefonokkal is, s persze a WiSafety alkalmazásához az is szükséges, hogy az antenna ne legyen kitéve az időjárás viszontagságainak, állandó karbantartást kapjon, s az autósoknak sugárzott rádióhullámokat ne zavarja semmilyen már frekvencia.

Mindazonáltal a rendszerben rejlő lehetőségek vonzóak, hiszen amennyiben ezen hiányosságokat sikerül kiküszöbölni, a műholdas navigációs szisztémáknak egy igen olcsó konkurenciája lehet. Ha a legtöbb útkereszteződést sikerül ellátni ezzel a szerkezettel, s e pontokat összekötik egy központi kontrollal, a WiSafety a közlekedési helyzetről is pontos információkat nyújthat, s az esetleges balesetekről is azonnal értesülhet az autós. A rendszer üzleti felhasználása is szóba jöhet, mivel a turistáknak is hasznos információforrásul szolgálhat, hiszen akár idegenvezetést is nyújthat. (FB)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.