BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hordozható műholdas terminálok

A jövőben hordozható műholdas terminálok is segítik a katasztrófavédelmet azokon a területeken, ahol a hagyományos távközlési szolgáltatások nem vehetők igénybe – erről állapodott meg a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) és az egyesült arab emírségekbeli Thuraya Satellite Telecommunications Company. Az eszközöket – a műholdas kapcsolat igénybevételéhez szükséges hordozható terminálokat és az ezek működtetéséhez szükséges napelemeket – a Thuraya biztosítja az ITU számára, amely állja a szállítási költségeket, hozzájárul a mentőakciókban részt vevő mentőcsapatok, kormányzati szervek és humanitárius szervezetek technikai képzéséhez.

Az ITU a dohai távközlési világkonferencián kapott felhatalmazást egy műholdas kapcsolaton alapuló rendszer kiépítésére. Az utóbbi években történt katasztrófáknak – a délkelet-ázsiai szökőárnak, a suriname-i áradásnak vagy az indonéziai földrengésnek – ugyanis közös tanulsága volt, hogy a mentés olajozottabban menne, ha az eleve tökéletlen, a katasztrófák idején pedig hasznavehetetlen helyi hálózatok mellett alternatív csatornákat is igénybe lehet venni. A Thuraya szolgáltatása ezt teszi lehetővé: a műholdas összeköttetés a helyi szolgáltatóktól függetlenül létrehozható. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.