BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kínai technológiai park épül Bécsben

A közép- és kelet-európai piac meghódítását is célozza az a kínai technológiai park, amely a tervek szerint 2010-re épül fel Bécsben – írja a Der Standard. A China Austria Technology Park (CATP) egy nemzetközi hálózatba illeszkedik, amelynek tagjai az USA-ban, Oroszországban és Szingapúrban, valamint – az Európai Unióban egyedül – Londonban működnek. A központi irodaépület helyéről még nem született döntés, a három lehetséges helyszín a Donau-City, a leopoldstadti Nordbahnhof környéke, valamint egy a Wagramer Strasse szomszédságában lévő terület. Az alapkövet 2008-ban rakják le, a központi épület mellett szálloda és szolgáltató központ is épül.

A technológiai parkok a kínai gazdaságpolitikában mintegy három éve bekövetkezett stratégiai váltásba illeszkednek, amelynek keretében a hangsúly az export bővítése mellett egyre inkább a kínai cégek külföldi megjelenésére – akvizíciókra, együttműködésekre, képviseletek létrehozására – helyeződik. A CATP tervezett témái – élettudományok, információs technika, energia, környezetvédelem, autógyártás – a külföldön is egyre sikeresebb kínai cégek főbb működési területeinek felelnek meg, de a központ a pekingi remények szerint az egyelőre nem exportáló, kisebb cégeknek is ugródeszka lehet. A helyszín kiválasztásában szerepet játszott az is, hogy Bécshez viszonylag közel – Szlovákiában, illetve Stájerországban – két nagy autóipari központ is működik.

A technológiai park várhatóan hozzájárul az Ausztriába érkező kínai import további bővüléséhez is. Az ázsiai ország osztrák szempontból a hatodik legnagyobb importőr, az ausztriai-kínai külkereskedelmi mérleg deficitje az előző évi 1,1 milliárdról 2005-ben 1,7 milliárd euróra nőtt. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.