BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megvalósult a gondolatvezérlés

Egy az Egyesült Államokban kidolgozott új készülék segít a bénaságban szenvedőknek, hogy pusztán gondolataikkal irányítsák a számítógépet, a televíziót vagy akár egy műkezet. A Braingate (Agykapu) névre keresztelt szerkezet az emberi agy mozgásért felelős részét egy kurzorral, távirányítóval vagy motorvezérléssel kapcsolja össze – írja a Nature egyik cikkére támaszkodva Handelsblatt.

Jóllehet hasonló eredményeket már értek el állatkísérletekkel, ám ez volt az első alkalom, hogy a tudósoknak sikerült két, balesetben elszenvedett gerincsérülés miatt megbénult embernél is alkalmazni az eljárást. A sikeres kísérletre úgy került sor, hogy a betegeknek megelőzőleg szinte egyáltalán nem kellett gyakorolniuk . A 25 és 55 éves férfi agyának mozgásért felelős részébe elektródákat ültettek, így képesek voltak egy kézprotézis ujjait mozgatni.

Bár az agyi elektromos jelek – EEG-hez hasonló – mérésével már egyszerűbb feladatokat el lehet végezni, az intelligens protézisek és kerekes székek vezérlése egyelőre a jövő zenéje. A kutatók ennek elérése mellett azt remélik, hogy sikerül berendezésüket olyan szerkezettel kombinálni, amely a beteg izmait ösztönzi összehúzódásra, így a gerincsérültek saját testük segítségével lennének ismét képesek mozogni.

A sikeres emberi alkalmazással párhuzamosan egy másik csoport azt jelentette be, hogy állatkísérleteikben a korábbi négyszeresére sikerült növelni az agyhullámokat értelmező berendezés és a különféle vezérelt berendezések közti kommunikáció sebességét. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.