BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mindent elnyom az internet és a mobil-kommunikáció

A globális média- és szórakoztatóipar évi 6,6 százalékos növekedési ütemet produkálva 2010-re elérheti az 1.800 milliárd dolláros összértéket - derül ki a PricewaterhouseCoopers (PWC) felméréséből.

A tanulmány szerint a szélessávú internet-elérés és a mobil technológiák dinamikus terjedése nagymértékben befolyásolja a fogyasztói szokásokat. Az on-line, illetve vezeték nélküli csatornákon keresztül lebonyolított vásárlás összértéke 2005-ben elérte a 19 milliárd dollárt, 2010-ig pedig várhatóan 67 milliárd dollárra emelkedik.

Az elemzés szerint a szórakoztatóipar minden területén megfigyelhető az áttérés a digitális terjesztésre, amelynek térnyerése nagymértékben javítja az iparág meghatározó vállalatainak eredményességét. A PwC továbbra is az ázsiai-csendes-óceáni térségtől vár kiemelkedő növekedési ütemet az iparágon belül. Az iparági növekedés hajtómotorja a kétszámjegyű bővülést produkáló internet-szektor, a televíziós műsorszórás, a szerencsejátékok, valamint a videojátékok piaca. Előrejelzésük szerint 2009-re Kína megelőzi Japánt, és a régió legnagyobb piacává válik. Az elemzés kitér arra, hogy szélessávú internet-hozzáféréssel 2005-ben 187 millió háztartás rendelkezett, az előrejelzés szerint 2010-re 433 milliós lesz a szélessávval rendelkező háztartások száma világszerte. A mobil előfizetéssel rendelkező ügyfelek száma szintén rohamosan nő: tavaly világszerte mintegy 1,8 milliárd volt a számuk, amely 2010-re 2,8 milliárdra fog bővülni. A régiók közül az amerikai piac, a média- és szórakoztatóipar legnagyobb piaca éves szinten 5,6 százalékos növekedés mellett 2010-re 726 milliárd dollárosra nőhet. Ugyanakkor az Európát, a Közel-Keletet és Afrikát tömörítő régió 6,1 százalékos növekedési ütem mellett 580 milliárd dolláros összértéket érhet el.

A tavaly még leggyorsabban fejlődő dél-amerikai régió az előrejelzések szerint 2010-ig átlagosan 8,5 százalékos növekedési ütem mellett 60 milliárd dolláros összértéket érhet el. A robbanásszerű kínai növekedés eredményeként a legdinamikusabb bővülést az ázsiai régió produkálja, 9,2 százalékos növekedési ütem mellett a piac összértéke 2010-re 425 milliárd dollár lehet.  (MTI Eco)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.