BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Védtelenek az e-vásárlók

A német fogyasztóvédők szerint az internetfelhasználók jogai komoly veszélyben vannak: a honlapokon elhelyezett tájékoztatók szerint ugyanis a digitális szolgáltatók alig adnak felhasználói jogokat ügyfeleinek. Ráadásul az egyszerű felhasználókat eleve bűnözőknek tekintik – idéz egy friss vizsgálatot a Handelsblatt.

A Bundesverband der Verbraucherzentralen (Vzbv) húsz, internetes tartalmat kínáló nagy szolgáltatót, például zene-, film- és könyvértékesítőket ellenőrzött. Ezek közül egyetlenegyet sem találtak, ahol ne lett volna legalább egy a fogyasztói jogokat sértő kitétel. A fogyasztóvédők szerint ma már ott tartunk, hogy ha a hagyományos kereskedelemben is hasonló technikákat alkalmaznának, egy könyvesboltba belépve kezünkbe nyomnának egy papírt, amelyen le lenne írva, mely polcokat nézhetjük meg, mely kötetekbe és mennyit olvashatunk bele, s hogy vásárlás után kölcsönadhatjuk-e valakinek a könyvet, illetve eladhatjuk-e azt valaki másnak.

Eredményeik nyomán a Vzbv négy nagy szolgáltatót (iTunes, T-Com, Nero, Ciando) is felszólított bizonyos rendelkezések törlésére, különben a szervezet pert indít ellenük. Egyúttal arra kérték a felhasználókat, hogy írjanak tiltakozó levelet a német szövetségi igazságügy-miniszternek.

A kihágások igen eltérőek. Az Apple iTunes boltja például megszabja, hogy a letöltött dalokat tilos konkurens lejátszókkal hallgatni. A T-Com zeneletöltésénél a fogyasztóvédők szerint a szabályok teljesen zavarosak és érthetetlenek.

Az elektronikus könyvkereskedést üzemeltető Ciando szabályai szerint a megvett köteteket nem szabad továbbadni, s a sikeres letöltést követően nem lehet elállni a szerződéstől. A CD- és DVD-írásra használható programot kínáló Nero még arra is kötelezi felhasználóit, hogy a szoftver eredeti adathordozóját és az esetleges biztonsági másolatokat kellően biztonságos helyen tárolják.

Ugyancsak komoly probléma, hogy a szolgáltatók mindig fenntartják a jogot az egyoldalú szerződésmódosításra, így egy esetleges probléma esetén semmi sem kérhető számon rajtuk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.