BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adatvédelmi botrány: aki keres, azt megtalálják

Újabb adatvédelmi botránytól hangos az USA. Kiderült ugyanis, hogy az internetes keresési történet alapján jó eséllyel bárkit azonosítani lehet. Magyarországon nem volt vitás eset, bár némi adat a felhasználóról itt is nyomon követhető.

„4-417-749” - sokáig csak egy szám volt ez a 670 ezer közül, amely a népszerű amerikai kereső, az AOL által múlt héten közzétett húszmillió keresésből álló adatbázisában szerepelt.

A számkódok az AOL keresőrendszerének felhasználóit jelölték, s mellettük szerepelt az egyes emberek kereséseinek története. Nem tartott sokáig, hogy megtalálják a számhoz tartozó élő embert, Thelma Arnoldot, a hatvankét éves Georgia állambeli lakost. Szinte minden kiderült róla a keresései alapján: a legutolsó intim szférájához tartozó adatok is publikusak lettek róla, hiszen a keresőbe begépelt érdeklődési köre magáért beszélt.

Az eset megkönnyítheti egy februárban benyújtott adatvédelmi törvényjavaslat útját is a kongresszusban. Képviselői javaslat szerint az internetes keresőmotoroknak és a honlapok tulajdonosainak meg kellene minden személyes adatot semmisíteniük elfogadható időn belül. Eddig a javaslatot bizottsági érdektelenség övezte, ám az AOL esete kapcsán most reális esélye lehet az elfogadásának.

Mindez Európában még nagyobb gond, hiszen itt a terrorveszély ellen hozott európai uniós adattárolási irányelv szerint a táv- és hírközlési cégeknek, internetszolgáltatóknak kötelező a felhasználóik elektronikus ténykedését bemutató adatokat tárolni. A rendőrség így két évig is hozzáférhet egyes felhasználók telefonhívásaira, SMS-eire és az internetforgalmára vonatkozó adatokhoz, bár a hívások pontos tartalma nem elérhető nekik sem.

Magyarországon nem volt eddig ügy a keresési történetek tárolásával kapcsolatban, valószínűleg főként azért, mert a magyar webszájtok közül kevés végez ilyen jellegű naplózást. Mindenesetre van pár olyan portál, ahol a legutolsó pár keresett szót meg lehet találni, mivel közzéteszik, hogy a felhasználók mikre kerestek rá (lásd például a „legkeresettebb szavak” listáját néhány oldalon), de azt, hogy milyen gépről honnan és ki keres, nem figyelik.

Kóczán Péter a Netfelhasználók Érdekvédelmi Társaságának elnöke nem tartja túlzottnak az amerikai reakciókat. Szerinte ugyanis mindennapos dolog már az adatlopás, és semmiképpen sem lenne szerencsés, ha mondjuk a T-Online közzé tenné az iWiW kapcsolati hálóját. Kóczán azt is elmondta, hogy keresőkkel kapcsolatos adatvédelmi eljárás még nem volt, ám spamekkel kapcsolatban már igen, sőt, a hírközlési felügyelet már bírságot is szabott ki. (Magyar Hírlap)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.