BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vezeték nélküli internet Budapesten

A digitális városüzemeltetés alapját képezheti az a vezeték nélküli (wifi- ) internetelérést nyújtó hálózat, amelyet akár már a jövő év végére kiépíthetnek Budapesten.
A nagy adattovábbítási sebességet kínáló rendszert számos feladatra, mint például térfigyelésre használhatja majd a főváros, mivel a rendszer alapját képező eszközöket a Budapest tulajdonában lévő lámpaoszlopokon helyeznék el. A wifihálózat kiépítésére vonatkozó pályázat nyertese tíz évre kap üzemeltetési jogot, és a közhasznú tartalmakhoz való hozzáférés ingyenes lesz.
A szolgáltatás ugyanakkor csak közterületeken, illetve felszíni tömegközlekedési eszközökön lesz elérhető, a lapunk által megkérdezett internetszolgáltatók pedig kétségbe vonják a hálózat nyereségességét. Szerintük a wifis megoldásnak csekély hatása lenne a lakosság internetezési szokására, és inkább terminálok felállítását szorgalmaznák a közösségi web elérés javítása érdekében.
Az egyik legnagyobb hazai vezeték nélküli interntszolgáltató, a Wiera ugyanakkor érdeklődik a wifiprojekt iránt, szerinte ugyanis a mobiltelefonok nyújtotta lehetősek kihasználásával gazdaságossá lehet tenni a hálózatot. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.