BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Intelligensebb „házvezetők”

Az otthonok digitalizálása soha nem látott méretű fejlődést mutat a következő években a széles sávú infrastruktúra egyre gyorsabb kiépítésének köszönhetően. Az amerikai Strategy Analytics piackutató előrejelzése szerint a következő öt évben közel 950 millió digitális vezeték nélküli eszköz – játékkonzol, MP3-lejátszó, hálózatba kapcsolt tévé – talál gazdára a világon.

A kutatók szerint a széles sávú internet felhasználói egyre inkább arra törekednek, hogy az előfizetett szolgáltatásba minél több célra felhasználható készüléket kapcsoljanak be. Egyelőre a vezeték nélküli rendszerhez a legtöbben még csak a PC-jüket csatlakoztatják, de a szakértők szerint egyre több más digitális eszköz – tv, hordozható médiaeszközök, mobiltelefonok – követi a számítógépet. A vezeték nélküli hálózati technológiában is váltást prognosztizálnak, a kutatók szerint az egyre jobban elterjedő wifitechnológiát váltja a következő generációt képviselő MIMO és a 802.11n. Utóbbi eszközök éves piaca 2010-re eléri a 134 milliót. Egy másik piackutató, a Parks Associates hat alkategóriába sorolja a digitális otthon fogalmát, és az adathálózattól a rendszerirányításig mindegyik nagy lehetőséget nyújt az ezeken a területeken tevékenykedő cégeknek.

Az alkategóriák a következők: széles sáv + otthoni PC, széles sáv + adathálózat, széles sáv + otthoni PC + médiaadapter, hálózatba kapcsolható szórakoztatóelektronikai platform, összekapcsolt kommunikációs szolgáltatások, otthoni rendszerirányító szolgáltatások.

Közülük az első kettő számít eddig igazi sikertörténetnek. Az amerikai háztartások fejlődésén lehet ezt a leglátványosabban lemérni. Míg 1998-ban 2,5 millió háztartás volt rákapcsolódva adathálózatokra, ez a szám mára több mint 20 millióra ugrott. Világméretekben ugyanez a mutató a 2006-ban várható 80 millióról 2010-re 145 millióra emelkedik. A digitális otthon jó üzlet a gyártóknak, egyes felmérések szerint a következő hét évben 1000 milliárd dollár értékben lehet majd ilyeneket eladni a világon.

A nagyágyúk igyekeznek ott lenni a startnál. A Microsoftnál azt remélik, hogy az otthoni számítástechnika legalább olyan forradalmi változást hoz az emberek mindennapi életében, mint amilyet az irodákban hozott. Az Intel úgy szervezte át magát, hogy abban illusztris helyet kapjon a digitális otthonnal foglalkozó részleg, s a cég már meg is jelentette azon félvezetőcsaládja első darabjait, amelyet az elektronizált háztartások tipikus eszközeibe szán. De nyomukban ott sorakoznak a többiek is: a hálózatieszköz-gyártó Cisco, a Sony, az Apple, a HP, a Yahoo!, a kábelszolgáltató és telefontársaságok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.