BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jelszó: a nagy fogás

Több rekordot is megdöntöttek júliusban az emberi hiszékenységre alapozó adathalászok, így ebben a hónapban érte támadás a legtöbb márkát, és a legtöbb új egyedi phishingoldalt is ekkor fedezték fel. Némi öröm lehet az ürömben, hogy júniushoz képest közel ötezerrel csökkent az adathalász-támadások száma, igaz, így is a második legfertőzöttebb hónap lett a nyár közepe.

Júliusban rekordszámú, 154 világmárka nevével visszaélve próbáltak pénzhez vagy személyes azonosítókhoz jutni adathalász- (phishing) támadás keretében – derül ki az ez ellen küzdő Anti-Phishing Working Group (APWG) nevű szervezet jelentéséből. Egyéb csúcs is megdőlt a nyár középső hónapjában: az APWG mérései szerint ekkor tűnt fel a legtöbb új, egyedi phishingoldal, szám szerint 14 191; ez júniushoz képest 41 százalékos, míg az egy évvel korábbihoz viszonyítva több mint háromszoros növekedést jelent. Az egyetlen jó hírt az jelentheti, hogy 17 százalékkal, 23 670-re csökkent a phishingtámadások száma júliusban az előző hónaphoz képest. Túlzott optimizmusra azonban ez sem adhat okot, mivel így is a második legfenyegetettebb hónap volt.

Ahogyan korábban, júliusban is a pénzügyi szolgáltatói szektort, illetve annak ügyfeleit támadták leginkább az adathalászok, a csalások több mint 90 százalékánál az ő neveikkel, illetve logóikkal próbáltak visszaélni a netes bűnözők.

Jobb hírekről számol be a rosszindulatú kódok frontján az APWG jelentése: a billentyűnaplózó (keylogger) alkalmazások száma és a nekik otthont adó weboldalaké egyaránt csökkent.

Az adathalász-támadások lényege, hogy a bűnözők egy létező szervezet – bank, biztosító, internetszolgáltató stb. – nevében küldenek e-mailt az ügyfeleknek, személyes azonosítóik (PIN-kód, jelszó) megadására kérve őket bizonyos ügyek elintézéséhez. Az e-mailben található hivatkozás a gyanútlan felhasználót egy az adott intézmény honlapjához gyakran megtévesztésig hasonlító weboldalra viszi.

Az ilyen jellegű fenyegetés terjedése komoly problémákat okozhat az egyre inkább az internetre épülő gazdaságban, hiszen a gyors és olcsó megoldást kínáló bankok, biztosítók ügyfelei bizalmatlanná válhatnak a virtuális csatorna iránt. Részben a phishingtámadások megnövekedett száma is hozzájárult ahhoz, hogy az Egyesült Államokban már nagyon komoly azonosító eljárásokat követelnek meg a bankoktól az online műveletek biztonságának növelésére. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.