BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kikapcsolható ragasztó

Az elektronika immár a rögzítéstechnikába is betört. Brémai kutatók a Degussa vegyipari konszernnel közösen olyan anyagot fejlesztettek ki, amelynek ragasztó hatása mágneses tér befolyására be-, illetve kikapcsolódik – írja a Financial Times Deutschland. A ragasztóba nanorészecskéket kevertek, amelyek szilícium-dioxid-burokban lévő vas-oxidból állnak.

Ezek a részecskék mágneses térben rezegni kezdenek, így felmelegítik a ragasztóanyagot, amely hő hatására gyorsan megköt. A ragasztó oldása hasonló módon történik: ehhez a kötésnél alkalmazottal egyező frekvenciára, de valamivel nagyobb intenzitásra van szükség. Ugyanakkor ahhoz, hogy ez a folyamat végbemenjen, az szükséges, hogy a ragasztandó felületek legalább egyike ne legyen elektromos vezető.

Az alapelv működését a kifejlesztők többféle összetételű ragasztónál is igazolták. Most azon dolgoznak, hogy eredményeiket a hagyományos ragasztóknál is alkalmazni lehessen. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.