BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mobil műsorszórók

Bár az idei IFA-ra főként a folyadékkristályos és plazmatelevíziók dominanciája volt jellemző, a résztvevők sok érdekes megoldással találkozhattak a mobiltechnológia világából is. A berlini szórakoztatóelektronikai kiállítás látogatóit több újdonsággal lepte meg az egyik legnagyobb kiállítási területet elfoglaló dél-koreai Samsung.

Acég az LCD- és plazmatelevíziók új generációja mellett egy szuperkönnyű noteszgépet, egy új intelligens mobiltelefont és egy úttörőnek számító MP3-lejátszót is bemutatott a berlini vásáron. A Samsung új okos telefonján már a billentyűzet kialakítása – amely emlékeztet a BlackBerrykére – is azt sugallja, hogy főként üzleti felhasználásra szánta a cég a GSM/GPRS/EDGE, illetve UMTS és HSDPA kommunikációt is támogató készüléket. Igazi kuriózumnak számít a dél-koreai vállalat YP–K5 jelzésű MP3-lejátszója, amelyet már egy kisebb társaság is használhat, hiszen a kicsúsztatható hangszórók révén nem csupán fülhallgatón lehet élvezni a zenét.

Rendkívül érdekes, és komoly lehetőségeket rejt a Deutsche Telekom Laboratories által kimondottan mobiltelefonokra kifejlesztett lokális keresőmotor, a Qiro. A kompatibilis készülékekre Java alkalmazásként telepíthető megoldás felhasználói információkhoz juthatnak a közelükben lévő eseményekről, a moziműsorról, de étterem- és koncertajánló modul is van a szolgáltatásban, illetve arra is képes, hogy jelezze, ha ismerősök vannak a környéken, természetesen csak akkor, ha az ő készülékükön is megtalálható a Qiro. A szolgáltatás valószínűleg az étterem-tulajdonosok figyelmét is felkelti majd, akik akár teljes menüket is közölhetnek ezen keresztül, és meghirdethetik árkedvezményeiket is. Az ingyenes szolgáltatás a T-Mobile MDA okos telefonjaival, illetve néhány Nokia, Motorola és Sony Ericsson modellel érhető el.

A főleg grafikai kártyáiról ismert ATI a mobiltávközlésben is használható új csipet mutatott be, amely kezeli a képállományokat, a mobiltévéknél használt kódolást, az általánosan elterjedt felbontásokat, és elsőként háromdimenziós megjelenítést tesz lehetővé a mobilkészüléken. Ez a fejlesztés már megtalálható az LG egyelőre csak Ázsiában kapható – Európába legkorábban jövőre érkező – June jelölésű készülékében.

Az LG főleg különböző típusú lapos televízióival hívta fel magára a figyelmet a berlini eseményen, de egy különleges mobiltelefont is bemutattak, amely mind a T-DMB, mind a DAB digitális jeltovábbítási szabvánnyal kompatibilis. A készüléken nem csupán műsorokat lehet nézni, de akár rögzítheti is azokat a felhasználó, és természetesen megtalálhatók benne az újabb mobiloknál már alapkövetelménynek számító elemek, mint megapixeles fényképezőgép, a bluetooth, illetve az MP3-lejátszás.

Szembetűnő volt az idei IFA-n, hogy a technológiai paraméterek javítása, a minőség fejlesztése mellett egyre fontosabb szempont az is, hogyan néznek ki a készülékek, illetve, hogy minél egyszerűbb legyen a használatuk. Gyerekeknek szánt, plüssállatnak álcázott LCD-tévék mellett olyat is lehetett látni, amely tűzoltóautót formázott. Persze a felnőttek igényeit kiszolgáló megoldásokkal is jelentkeztek a tervezők, rendkívül változatos keretekbe építve a folyadékkristályos és plazmakijelzőket, így a fekete és az ezüst mellett lehetett látni zöld, kék, de rózsaszín LCD-tévét is. A jövő pedig elképzelhető, hogy a mobiltelefóniában már ismert megoldást hoz majd, azaz lecserélhető előlapokat is árulnak majd a lapos tévékhez, így mindenki aktuális ízlése, hangulata alapján változtathatja a készüléke megjelenését, és akkor sem kell újat vásárolnia, ha esetleg más színűre festi a nappalit vagy új ülőgarnitúrát szerez be.

A szórakoztatóelektronikai ipar a digitális reneszánsz korszakába lépett, a Samsung Electronics digitális médiaüzletágának elnöke így értékelte az ágazat jelenlegi helyzetét. Az európai szórakoztatóelektronikai értékesítés 2006-ban várhatóan nyolc százalékkal bővül az előző évhez képest. Egy éve még csak hat-, 2004-ben pedig négyszázalékos volt a növekedési ütem. A már most is szédületesnek tűnő fejlődés azonban Gee Sung Choi szerint még nem a csúcs, a szórakoztatóelektronikai ipar fénykora, az igazi boom még csak ezután következik.

Kalocsai Zoltán-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.