BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mutasd a fotót, megmondom a korod!

Egy új eljárással a vakuval készült portrékon tapasztalható piros szem jelenség kiküszöbölését célzó algoritmusok a fotóalany életkorát is képesek meghatározni – írja a Financial Times Deutschland. Ilyesmire nemcsak az alkoholt vagy a dohányárut értékesítő automatáknak lehet szükségük, hanem az olyan szoftvereknek is, amelyekre fotóarchívumok rendezését bíznánk.

Az eljárás lényege, hogy a pupillák az életkor előrehaladtával egyre lassabban reagálnak a fényviszonyok változására. A Kodaknál kifejlesztett megoldás számos fényképezőgépben már ma is megtalálható, a vörös szem effektust kiküszöbölő automatizmusra épül. Ennél tényleges fényképkészítés előtt a gép előrevillant a vakuval, s ennek hatására a pupilla összehúzódik, így a fotó elkészítésekor a vakufény már nem verődik vissza a szemről. Az új korbecslési eljárás emellett azt is kihasználja, hogy az ember szemének nagysága az életkor előrehaladtával alig változik, miközben a szemek távolsága folyamatosan nő. A program jelenleg arra képes, hogy eldöntse: újszülöttet, fiatalkorút vagy felnőttet ábrázol-e a kép.

Bár a kidolgozók a képarchívumok automatikus rendezésére szánták a megoldást, sokkal valószínűbb, hogy a marketingesek csapnak le rá. Azon cégek mellett, amelyek csak bizonyos életkor fölött eladható termékeket árusító automatákat üzemeltetnek, az internetes hirdetők is érdeklődnek, mivel az eljárás segítségével a honlapon lévő fotók alapján jobban azonosítható lehet a célcsoport: például a gyermekfejlődésről szóló webhelyeken bébiápolási szerek reklámjai jelenhetnek meg. (VG)


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.