BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Német nettévé magyar szoftverrel

Az egyedi szoftverek fejlesztésével foglalkozó eSpirit Kft. az internetes televíziózás (IPTV) németországi bevezetésénél bábáskodik. A magyar cég a német Artec megbízásából készít az IPTV adását fogadó set-top-boxra egy felhasználói célokat szolgáló médiaszoftvert, amelyet egyébként ebben a hónapban mutattak be egy nemzetközi konferencián. Az IPTV-technológia lényege, hogy a tévéadás széles sávú internetes kapcsolaton keresztül jut el a háztartásokba, ahol egy beltéri egység, a set-top-box fogadja az adást. A médiaszoftver a felhasználók számára teszi lehetővé a hozzáférést a hagyományos televíziózásnál szélesebb szolgáltatásokhoz.  

A médiaszoftvert a fejlesztői piacon még kuriózumnak számító Windows Vista alapon készítették. A szoftver teljes körű tervezését, fejlesztését az eSpirit végezte, a grafikát a Carnation adta hozzá. A szoftveren fellelhető legfontosabb funkciók: Live Tv, Live Radio, VoD (video on demand). A szolgáltatás segítségével az Artec szerverein az előfizetőknek az egy hónapra visszamenőleg tárolt tv-műsorok között lehetőségük nyílik szabadon keresni és a műsorokat megtekinteni.

Az Artec eredetileg biztonságtechnikával foglalkozó vállalat. Mivel a videotechnológia terén már számos referenciájuk és tapasztalatuk van, úgy döntöttek, belekóstolnak az IPTV-s megoldások és szolgáltatások világába is, így saját fejlesztésű szervermegoldással és set-top-boxszal léptek piacra. A Deutsche Telekom a társaság technológiáját használja saját IPTV-szolgáltatásához.

A 2003-ban alapított eSpirit Kft. a Microsoft.Net-technológián alapuló egyedi szoftverek fejlesztésével foglalkozik, profiljába emellett adattisztítás, adatminőség-biztosítás is tartozik.

A tavalyi 2,4 millióról az idén 5,3-re, míg az évtized végére várhatóan 63,1 millióra nő az internetalapú tv-szolgáltatásra előfizetők száma világszerte – derül ki az iSuppli piackutató előrejelzéséből. Az IPTV-előfizetőkért vívott küzdelem résztvevői a távközlési cégek, a jelenlegi fizetős tévészolgáltatók és a széles sávú videoportálok lesznek, haszonélvezői pedig egyértelműen a felhasználók annak köszönhetően, hogy az éles verseny miatt egyre kifinomultabb szolgáltatások jelennek meg a piacon. A tét nem kicsi, az iSuppli prognózisa szerint az IPTV-s szolgáltatásokból származó bevétel az évtized végére eléri a 27 milliárd dollárt. A forgalom többségét a videoszolgáltatások adják majd, míg az egyéb médiaszolgáltatások és a reklámbevételek várhatóan 14 százalékot tesznek ki.

A piac fejlődését három fázisra osztja az iSuppli. Az elsőben az alapszolgáltatások bevezetése történik meg, ezt az értéknövelteké és interaktívaké követi, és végül drámai gyorsaságú fejlődés megy végbe a különböző platformok (hang, adat) és állományok integrációjában, illetve az interaktivitásban.

Magyarországon egyelőre nincs kereskedelmi IPTV-szolgáltatás, de több hazai cég teszteli a megoldást. A T-Online Magyarország Zrt.-nél a tervek szerint már az év végén elindulhat a kereskedelmi jellegű szolgáltatás is. Megkezdte internetes televízióadása üzemszerű tesztelését 25 csatornával a TvNet Kft. is, egyelőre 100, a társaság ADSL 3G-szolgáltatását használó ügyfél bevonásával. A tervek szerint a 2007-re várható kereskedelmi elindításkor három csomagban kínálja majd a műsorokat a vállalat. A webtévé indítását a közeljövőben tervező hazai társaságok sorába tartozik a magyar távközlési piacra lépést márciusban bejelentő Actel, a PanTel a Hungarotellel együttműködve, az Invitel, és kísérleti jelleggel a GTS-Datanet is erre készül. (VG)




Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.