BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pénzt is hozzon már az IT!

A vállalatok informatikai igazgatóinak (CIO) napjainkban sok mindenért fájhat a fejük – kihívásokban ugyanis nincs hiány. Az egyik ilyen kihívás az, hogy a vállalatvezetők és az igazgatótanácsok ma már elvárják: az információtechnológia ne pusztán a költségek visszafogásához járuljon hozzá, hanem bevételnövekedést is generáljon, mégpedig viszonylag gyorsan. A többi között erre az eredményre jutott az Economist Intelligence Unit által a közelmúltban készített felmérés, amelynek során 58 ország 288 vállalatvezetőjét faggatták ki, illetve vezető IT-menedzserekkel készítettek mélyinterjúkat az ágazat elvárt szerepéről a vállalatok életében.

A válaszadók 40 százaléka Európában, 30 százaléka az amerikai kontinensen, 26 százaléka az ázsiai–csendes-óceáni térségben dolgozik. A felmérés egyébként az első a sorban, ugyanis ezzel indította az EIU az útjára a technológiai világfórum felméréssorozatát.

Hogy mennyire tisztában vannak ezzel a kihívással maguk az érintettek is, mi sem mutatja jobban, mint a Nagy várakozások: az IT változó szerepe az üzleti életben címet viselő felmérés; a megkérdezettek 69 százaléka szerint három éven belül áttolódik az információtechnológia hangsúlya a bevételnövelés ösztönzésére. Érdekes egyébként, hogy ezen belül az elnök-vezérigazgatók és igazgatósági tagok jóval magasabb arányban vélekedtek így (83 százalék), mint maguk az informatikai menedzserek (62 százalék). Az eltérés – és ez is jelzésértékű – kifejezetten jelentős Európában és az ázsiai–csendes-óceáni térségben, ahol az IT-vezetők alapvetően a költségcsökkentésben látják továbbra is munkájuk legfontosabb szerepét.

A felmérés arra is kereste a választ, hogyan ítélik meg az üzleti élet vezetői az IT-tevékenység mind jobb beilleszkedését a vállalat üzleti céljaiba, illetve azt, hogyan lehet és kell ezt elérni. Kiderült: mind szervezeti, mind technikai megoldásokkal képzelik ezt el. Ám elsősorban azért az új technológiák bevezetésében látják a megoldást. Ezzel együtt is igaz, hogy szinte kivétel nélkül minden válaszadó úgy vélekedett: erőteljes hangsúlyt kell helyezni a közös projektmenedzsmentre, illetve felelősségvállalásra, továbbá a keresztfunkcionális csapatok munkájára.

Valószínűnek látszik a felmérés eredményeiből, hogy az IT-funkciók egy része a decentralizáció áldozatává válhat, azaz a vállalat más egységeihez helyeznek majd ki funkciókat. Ez nem jelenti azonban az informatikai részlegek „halálát” – hiszen a megkérdezettek túlnyomó többsége szerint erre nem kerül majd sor –, legalábbis nem ötéves távlaton belül. Hosszabb távon azonban a válaszadók 41 százaléka mégis úgy látja, hogy idővel megszűnnek majd a különálló IT-részlegek a vállalati szervezetben, sőt több válaszadó jelezte: kész elgondolkodni olyan szervezetátalakítási megoldásokon, amelynek eredményeként az IT és az „üzlet” közelebb kerül egymáshoz.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.