BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Takarékosabb kijelzők

A manapság gyártott akkumulátorok ugyanis a képernyők tetemes áramfogyasztása miatt a legjobb esetben is csak egyetlen mérkőzés rendes játékidejéig tudják árammal ellátni a készülékeket – írja a Financial Times Deutschland.

Jelenleg a hagyományos mobiltelefonok kijelzői 250 milliwattot fogyasztanak, a Philipsnél most egy 30 milliwattos igényű változat kidolgozásán munkálkodnak. Ehhez azonban meg kell változtatni a kijelzők mostani működési elvét.

A kutatók víz és színezett olaj kombinációjával próbálkoznak. Egy-egy pixel mélyén miniatűr tárolókba kerülne a két nem keveredő folyadék. Amikor a tároló fedelét megmágnesezik, a víz felszínén a színes olaj filmréteget alkot. Ha megváltozik a felület polaritása, a fedőlap magához vonzza a színtelen vizet, amely eközben az olajat a tároló – felülről nem látszó – oldalához préseli. Ezzel a megoldással nagy frissítési sebesség mellett is kristálytiszta kép hozható létre.

A módszer előnye, hogy a mai folyadékkristályos (LCD-) kijelzőket gyártó gépsorokat alig kell átállítani. A cellák akár nyomtatással is előállíthatók volnának, például egy papír felszínén is.

Az ilyen típusú képernyőknél nincs szükség belső megvilágításra: a kép azért látható, mert visszaveri a környezeti fényt. Így tűző napsütésben is jól olvasható marad a kijelző, igaz, sötétben itt is szükség van segédfényre.

Az új kijelző első alkalmazása egyszínű képernyőknél, így különféle műszereknél és digitális óráknál várható. A Liquavista cég ugyanakkor azt ígéri, hogy 2007 végétől PDA-k, mobiltelefonok és videokamerák képernyőinél is használja majd a megoldást. Reményeik szerint így a 2008-as futball Eb-t a szurkolók már nyugodtan végignézhetik hordozható telefonjaikon is.

A mobilkijelzők takarékosabbá tételével a dél-koreai Samsung Electronics fejlesztői is foglalkoznak. A napokban jelentették be annak az intelligens mobilkijelző-meghajtó IC-nek (DDI) a kifejlesztését, amely közel 30 százalékkal csökkenti a kijelző energiafogyasztását, és lehetővé teszi, hogy a kézikészülékek kijelzőin nappal is élénk képek jelenjenek meg. Mostanáig a mobil DDI-k rendeltetése mindössze annyi volt, hogy meghajtsák a mobileszközök folyadékkristályos kijelzőit, az új változat automatikusan méri a környezet fényerejét, és meghatározza az optimális képi kimenetet.

A fényérzékelő és a hozzá tartozó áramkör az érzékelt fényt harminckét szintre osztja. Az eszközt úgy tervezték, hogy mindegyik szinthez a legmegfelelőbb képjavító algoritmust válassza ki, ettől a színek élethűbbek lesznek. A Samsung becslései szerint a színes mobilkijelzőket kiszolgáló DDI világpiaca az idei 1,6 milliárd darabról 2009-re 2,3 milliárdra növekszik. A cég a tervek szerint 2006 végéig megkezdi új, intelligens mobil DDI-jének tömeggyártását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.