BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vége lehet a krétakorszaknak

A legtöbb iskolás rémálmaiban alighanem szerepelhetett, hogy az osztály előtt kellett beszámolniuk a leckéről, s a nyilvános szereplésből adódó bénultság miatt még az sem jutott az eszükbe, amit egyébként tudtak. A fekete iskolatáblás, fehér krétás korszaknak azonban vége – legalábbis Bolognában és környékén. Jövő szeptembertől ugyanis az olaszországi Emilia-Romagna provincia „fővárosának” iskoláiban új rendszer lép életbe: a tábla multimédiás és interaktív funkciót kap.

Közel 110 általános és középiskolát érint a változás, amelyhez a pénzügyi hátteret a város önkormányzata és a Cassa di Risparmio di Bologna (Carisbo) bank alapítványa biztosította. A modernizálás ugyanis nem csekély költséget emészt fel, az előzetes számítások szerint osztálytermenként ötezer euróba kerül a multimédiás eszközök beszerzése. A szükséges berendezéseket – amelyek tesztszerűen néhány lombardiai és pugliai iskolában már működnek – az Egyesült Államokból importálják.

A hagyományos fekete táblát a legújabb informatikai fejlesztés, egy fehér színű és elektromágneses kivetítő, az InterWrite váltja fel, amelyre nem csupán írni vagy rajzolni lehet, hanem bármit ki lehet vetíteni (a kivetítő egy projektorral van összekötve), a világhálón lehet rajta szörfölni (a kivetítő egy számítógép képernyőjeként is funkcionál),

file-okat lehet letölteni, s persze az egész előadás anyagát el lehet menteni, tárolni. Az új táblarendszer pedig arra is lehetőséget biztosít, hogy a hiányzó tanulók se essenek ki az aznapi tananyagból, a kivetítőn megjelenő anyagokat ugyanis odahaza is nyomon tudják követni a számítógépükön keresztül.

A projektorhoz és a számítógéphez kötött kivetítő mellett fontos elem az úgynevezett elektronikus toll is. A régi fehér krétát helyettesítő szerkezet kettős funkciót lát el: nem csupán írni lehet vele, hanem számítógépes egérként is működik. Ezzel azonban még korántsem ér véget az osztályterem megújulása. Az osztálypadokra számítógépes monitorok kerülnek, amelyek lehetővé teszik, hogy a tanulók interaktívan közreműködhessenek, kérdésekre válaszolhassanak. A bluetooth kapcsolat ugyanis összeköti őket a „táblával”, így amit a saját képernyőjükre írnak, az a nagy kivetítőn is megjelenik. Emellett egy a televízió távirányítójához hasonló készüléket is kapnak a tanulók, amellyel – hasonlóan a kvízműsorokhoz – kérdésekre tudnak válaszolni, s a tanár a számítógépén tudja értékelni az eredményt (sőt – hasonlóan a kvízhez – azt is látja, ki milyen gyorsan válaszolt).

A visszajelzések alapján a fiatalabb korosztály igen nagy várakozással tekint a technológiai újításra, hiszen a számítógép, az internet már nem ismeretlen a számukra. Ráadásul a tanárok is nagy reményeket fűznek a változáshoz, függetlenül attól, hogy ennek elindulása egyúttal azt is jelenti: a korábbi tanítási metódusukat teljesen át kell alakítani. Az érintett iskolák tanárai a jövő év elejétől három fázisban ismerkedhetnek a multimédiás eszközök használatával, az általuk nyújtott lehetőségekkel, s a szakemberek várakozása szerint a bevezetése komoly ugrást jelenthet a tanítás minőségét illetően. (FB)





Új eszközök

Interaktív tábla: a fehér színű, elektromágneses képernyő 1,3 méter magas és 1,7 méter széles. Számítógéphez és videoprojektorhoz csatlakoztatják. A tanár úgy tud írni, mintha a számítógépére írna, kivetíthet rá, a világhálón szörfözhet, file-okat tölthet le.

Elektronikus toll: egy minielemmel működik és két funkciót tölt be: helyettesíti a régi fehér krétát, illetve a számítógép egerét.

Osztálypad képernyője: 26,7 centiméter magas, 29,2 centiméter széles, bluetooth technológiával az interaktív nagy kivetítőre kapcsolják rá. Ennek köszönhetően a tanulók bekapcsolódhatnak az osztályterem bármelyik pontjáról az óra menetébe.

Válaszadó készülék: a tv távirányítójához hasonló készülék 20-30 méterről is működik. Számokkal látták el, s a tanulók egy kvízműsorhoz hasonlóan ezekkel tudnak válaszolni a tanár kérdésére.

Elektronikus toll: egy minielemmel működik és két funkciót tölt be: helyettesíti a régi fehér krétát, illetve a számítógép egerét.

Osztálypad képernyője: 26,7 centiméter magas, 29,2 centiméter széles, bluetooth technológiával az interaktív nagy kivetítőre kapcsolják rá. Ennek köszönhetően a tanulók bekapcsolódhatnak az osztályterem bármelyik pontjáról az óra menetébe.

Válaszadó készülék: a tv távirányítójához hasonló készülék 20-30 méterről is működik. Számokkal látták el, s a tanulók egy kvízműsorhoz hasonlóan ezekkel tudnak válaszolni a tanár kérdésére. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.