BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zene napi 15 órában

Kora reggel másként nem is lehet felébredni. Az iskolába menet is el kell valamivel tölteni az időt. A szünetekben pedig szükség van egy kis kikapcsolódásra. De egy unalmas órát is végig lehet így ülni. S aztán ebéd után, a leckeírás közben, majd később, a haverokkal együtt s persze lefekvés előtt is használhatjuk.

Mi a közös bennük? Az iPod-generáció tagjai (15–19 évesek) egyfolytában zenét hallgatnak, egyre többen napi 15 órában. Ráadásul korántsem lehet azt mondani, hogy a „züllöttebb” réteghez tartoznának, hiszen az iskolában közülük kerülnek ki a legjobb tanulók, sportolnak, normális baráti körük van, azaz úgy tűnik, minden a legnagyobb rendben. Csak éppen a nap közel kétharmad részét füldugóval „élik le”. Az iPod szinte forradalmasította a zenehallgatást – magyarázza a Rómában élő Andrea di Mambro, az Ipodmania névre hallgató portál létrehozója. S azt, hogy ezzel nincs egyedül, jól mutatja, hogy a honlapjának nézettsége fél év alatt elérte a 260 ezret. Nincs szükség többé a CD-k, kazetták lemásolására, ez már ódivatúnak számít. Az internetről letölthetők a zenék (egy szám 0,99 centbe kerül), ráadásul egy kis szerkezetben akár ötezer dal is tárolható, s jóval vékonyabb a mobiltelefonnál.

A statisztika sokatmondó: az elmúlt három hónapban az Apple egyedül 8 millió készüléket adott el világszerte, 2001 – az iPod debütálása óta – mintegy 50 milliót. Összességében tehát kiugró bővülésről beszélhetünk, ami ráadásul sok ember életét is megváltoztatta. A iPod ugyanis nem csupán zenehallgatásra szolgál, hanem – mint egy 17 éves diák, Gianmario Mantini fogalmazott – segít túlélni egy kritikus napot. Például az iskolában. A tanár ugyanis aligha veszi észre a tanulók ingje alatt futó fülhallgató zsinórját, főként, ha – elrejtve a fülhallgatót – a kezükkel a fülüket támasztják meg. S miután néhány készüléknek felvevőfunkciója is van, így a tananyagot otthon is akár felveheti a puskázni vágyó, s dolgozatírás közben egyszerűen csak leírja a hallott szöveget.

Éppen ezért nincs is mit csodálkozni az iPod Fan sikerén, amely az első iPod Centerként a világon Olaszországban, a fiatalok körében népszerű riccionei Aquafanban jött létre. Ezen a helyen bármilyen zenét le lehet tölteni, az iPod készülékek széles választéka között lehet válogatni, ráadásul egy napra ingyen ki is kölcsönözhetők. Itt rendezték meg augusztusban az „iPod-mániákusok” első országos összejövetelét is, ahol a verseny fődíja mi más lehetett volna, mint egy iPod. Az iPod Centert üzemeltetők tapasztalatai szerint a fiatalok mellett számos szülő is betoppan a központba. Egyre népszerűbbek az olyan extra kiegészítők, mint a „védőburok”, amely lehetővé teszi, hogy vízben is hallgathassanak zenét, illetve világító fülhallgató.

Felvetődhet a kérdés, hogy az iPodot hallgatók ki vannak-e téve az elszigeteltség veszélyének. Aligha – vélik a fiatalok, akik a fülhallgatókat inkább megosztják egymással. Ráadásul ismerkedéshez is kiváló – mondják –, hiszen egy jó zenét fel lehet „ajánlani” meghallgatásra a kiszemelt lánynak.

Kondijavító kombi

Már Magyarországon is kapható az Apple és a Nike közös fejlesztése, az ipodos futócipő. Az üzletet a társaságok arra a kutatásra alapozhatják, amely szerint a lejátszót használók fele futás közben használja eszközét. A most piacra dobott egységcsomag három elemből áll: iPod Nanóból, egy speciális Nike futócipőből és egy adó-vevő egységből. A cipőbe helyezett érzékelő- és a vevőegység egy gyorsulásmérő, követi a láb mozgását, és ez alapján határozza meg a távolságot, időt, tempót és az elégetett kalóriákat. Az érzékelő automatikusan bekapcsol, ha 4 km/h fölötti sebességet észlel, és körülbelül ezer órán át működőképes.

Farkas Barbara Kondijavító kombi

Már Magyarországon is kapható az Apple és a Nike közös fejlesztése, az ipodos futócipő. Az üzletet a társaságok arra a kutatásra alapozhatják, amely szerint a lejátszót használók fele futás közben használja eszközét. A most piacra dobott egységcsomag három elemből áll: iPod Nanóból, egy speciális Nike futócipőből és egy adó-vevő egységből. A cipőbe helyezett érzékelő- és a vevőegység egy gyorsulásmérő, követi a láb mozgását, és ez alapján határozza meg a távolságot, időt, tempót és az elégetett kalóriákat. Az érzékelő automatikusan bekapcsol, ha 4 km/h fölötti sebességet észlel, és körülbelül ezer órán át működőképes.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.