BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Forradalmat hozhat a magasságérzékelő

A modern hordozható navigációs rendszerek általában igen jól teljesítenek mindaddig, amíg a térben egymást keresztező utakra nem hajtunk. A berendezések ugyanis rendkívül jók a vízszintes elmozdulások érzékelésében, de egyáltalán nem érzékelik a magasságváltozást – emlékeztet a Handelsblatt. Így egy alul- vagy felüljárórendszerben még jó vételi körülmények között is csak saját magára számíthat a gépjárművezető.

Ezen kíván segíteni az az új, német fejlesztésű érzékelő, amely a tengerszint feletti magasságot méri, s továbbítja azokhoz a berendezésekhez, amelyekbe beépítik. A 2005 elején létrehozott Bosch Sensortec cég azt reméli, hogy termékét igen sokféle készülékbe integrálják majd. A japán Mitsumi csipgyártó is a németekhez hasonló kutatásokat végez: ők egy piezoelektromos elven működő háromdimenziós helymeghatározó lapkát dobnának hamarosan piacra.

A logikusan adódó navigációs és helymeghatározó rendszerek mellett a fejlesztők szerint egy mobiltelefont is értékesebbé tehet, ha meg tudja mondani, hányadik emeleten vagyunk. Ha ez első ránézésre nem is nyilvánvaló előny, sokkal inkább azzá válik, amint észrevesszük: egyre gyakoribb, hogy a mobiltelefonokat navigációs célra is használják. Márpedig hosszabb távon komoly forradalmat hozhat az érzékelő elterjedése a helymeghatározásban, hiszen ezután háromdimenziós térképeken lehetne ábrázolni a készüléknek és felhasználójának helyzetét.

Itt a legnagyobb piacnak egyértelműen Ázsia ígérkezik. A kontinensen – és különösen Japánban – gyakori ugyanis, hogy a szűkös hely miatt a különféle gyalogos és autós közlekedési útvonalak sokszintű kereszteződésekben találkoznak, amelyek sokszor komoly labirintusokkal is felérnek. A Nokia szoftverfejlesztői állítólag már be is fejezték Tokió térképének magassági adatokkal való kiegészítését, így készülékük már a felüljáróknál is pontosan meg tudja mondani, melyik sztrádán halad az autónk.

Az érzékelő a játékkonzolok szoftvereinek fejlesztésében is egészen új távlatokat nyithat. Ezután ugyanis az is hatna a programokra, hogy a játékvezérlő konzolt, amelybe újabban már mozgás- és gyorsulásérzékelőt is építenek, milyen magasságban tartjuk.

Az érzékelők piacán amúgy is óriási a fellendülés. Az autógyártók a légzsák optimális kinyitási pillanatának meghatározásához és a menetstabilizáló automatikához használnak egyre több érzékelőt. A sportszergyártók prémium futócipői mérik a sebességet, és az adatokat a kocogó mobiljára vagy MP3-lejátszójára továbbítják. Jól jön a magasságérzékelő az ütésre érzékeny háttértárolókat tartalmazó berendezésekben is. Ezek segítségével ugyanis a gépek felismerik a szabadesést, és az írófejet olyan biztonságos parkolói pozícióba vezérelhetik, ahol ütődéskor nem okozhat kárt a tárolt adatokban.

Miközben az érzékelők mérete beépíthetőségük segítésére folyamatosan csökken, az áruk is egyre mérséklődik. Elemzők szerint a ma két dollárba kerülő mozgásérzékelő egységekért 2009-ben már egy dollárnál is kevesebbet kérnek a gyártók.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.