BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét háborúzik a Microsoft és a Novell - Pár napos békesség volt?

Történelmi megállapodást kötött a Microsoft és a Novell a közelmúltban, ám a béke nem tartott sokáig. Az ügy azzal kezdődött a múlt héten, hogy Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója kijelentette, hogy véleménye szerint a Linux operációs rendszer megsérti vállalata szerzői jogait. Egy Seattle-ben rendezett konferencián elmondta, hogy azért volt olyan sürgető az egyezmény tető alá hozása, mert a Linux a Microsoft szellemi tulajdonát használja, s meg kívánták előzni, hogy részvényeseik emiatt elpártoljanak tőlük.

Az egyezmény vitatott pontjának most a kölcsönösen fizetett „kártérítés” vagy „biztosíték” tűnik. A Microsoft 440 millió dollárt fizet a Novellnek az előfizetői tanúsítványokért, marketingköltségként és a szabadalmak használatáért, ez utóbbi okból pedig a Novell is öt év alatt legalább 40 millió dollárt fizet a bevételeiből. Az egyezmény e pontját a szabad szoftverek fejlesztői már kritizálták, mondván, ez egyenértékű a szabadalomsértés elismerésével. Az egyezmény aláírásig azonban a Microsoft vezetői nem hozták szóba hogy a Linux kernele megsértené a Microsoft jogait.

Egészen a múlt hétig, amikor Ballmer már nyíltan fogalmazott: „A Novell fizet nekünk valami pénzt, hogy azt mondhassák a felhasználóknak, jogosultak a SUSE Linux használatára. Ez fontos a számunkra, egyébként kénytelenek lennénk azt hinni, hogy alapjában minden Linux-felhasználó tartozik nekünk.

Válaszként tegnap Ron Hovsepian, az egyezményt aláíró Novell vezetője nyílt levelet intézett a szabad szoftverek közösségéhez a vállalat weboldalán. A szöveg elején újra kifejti a szerződés részleteit, s a várható előnyök mellett érvel. A megállapodást kritizálóknak üzeni, hogy nem ért egyet véleményükkel. (IT News)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.