BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó üzlet a vírusírás - Nyitottak a gépek

A rosszindulatú vírusok ma már pusztán pénzszerzés céljából születnek, az ilyen kódok jó részét meghatározott célból, például információk, adatok lopására írják - közölte Juhani Kivela, az F-Secure közép-kelet európai regionális menedzsere kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Az általa ismertetett világszintű felmérés szerint az otthoni számítógépek 81 százalékára mostanában nem telepítettek antivírus szoftvert, sohasem töltöttek fel helyesen kémprogram elleni védelmet, illetve tűzfalat. A gépek 56 százalékán nincs az aktív vírusok elleni védelem, mert vagy nem telepítettek rá megfelelő programot, vagy nem frissítették időben a szoftvert. A gépek 36 százalékról pedig hiányzik bármilyen kémszoftver elleni megoldás.

Ugyanakkor a Gartner előrejelzése szerint egyre több otthoni felhasználó ismeri fel a védelem fontosságát: a prognózis szerint 2009-ben világszerte már mintegy 12 milliárd dollárt költenek a világon biztonsági szoftverekre, ezen belül az otthoni felhasználók 3 milliárd dollárt. Az idén világszinten körülbelül 8 milliárd dollárt költenek ilyen célra, az otthoni felhasználók pedig közel 2 milliárd dollárt. A piac növekedését mutatja, hogy 2002-ben még 4 milliárd dollár alatt volt az az összeg, amit ilyen célra összesen elköltöttek a felhasználók.

A F-Secure kedden bemutatta a F-Secure DeepGuard technológiát is, ami ötvözve a különböző megoldásokat a legtöbb esetben képes azonosítani és megállítani az ismeretlen rosszindulatú kódokat is anélkül, hogy a felhasználónak be kellene avatkoznia.

A technológia három különböző működési módot tesz lehetővé: a szakképzett felhasználó továbbra is irányíthatja a rendszert, s jóváhagyhatja, vagy törölheti a blokkolási műveletet. Automatikus üzemmódban a szoftver sohasem tesz fel kérdéseket, önmaga dönti el, hogy egy alkalmazás végső célja rosszindulatú vagy sem. Normál üzemmódban a szoftver akkor kéri a felhasználó belegyezését, ha például tisztázatlan helyzetben egy adott kód a törvényes szoftverek működését akadályozhatja. A mélységi védelmet nyújtó szoftver hatékonyságának kulcsa a mesterséges intelligencia: azaz a program a kódot nem műveletenként, hanem az összkép alapján ítéli meg. Vizsgálja, hogy mit tett eddig, s mit tesz az adott pillanatban. Ennek alapján pedig feltérképezi, hogy várhatóan mire készül. Így az új biztonsági szoftver úgy működik, mint egy számítógépbe épített víruskutató laboratórium.

Az F-Secure korábban közölt adatai szerint az ismert vírusok száma 1995-től dinamikusan növekszik, a felderített vírusok száma 2004-ben lépte át a százezres határt, tavaly 140 ezer volt, míg idén már meghaladja a 200 ezret.

Az F-Secure tavalyi bevétele meghaladta a 61,8 millió eurót, míg 2004-ben forgalmuk 47,3 millió euró volt. A 60 országban disztribútorok útján működő, 20 országban pedig irodát üzemeltető cég üzemi eredménye 7,4 millió euró, adózás előtti eredménye 9,3 millió euró volt. A vállalat bevételeinek 50 százaléka a cégeknek, 30 százaléka a szolgáltató társaságoknak, 20 százaléka pedig az egyéni felhasználóknak nyújtott szolgáltatásokból származik. (MTI Eco)

További infokommunikációs hírek

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.