BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még kevesen ismerik itthon a 3G-t

Az emberek többsége nem ismeri itthon a legújabb információtechnológiai fogalmak jelentését, többek között a 3G-t sem – derül ki a Szonda-Ipsos legfrissebb infokommunikációs kutatásából. A kutatásban hat új keletű technikai eszközről, illetve elnevezésről kellett eldönteni a válaszadóknak, azok mely kommunikációs formához kapcsolódnak. A válaszadók egyedül a televíziózáshoz használt dekódert és az internetezéshez szükséges modemet tudták többé-kevésbé helyesen társítani, a többség azonban vagy egyetlen kommunikációs formához sem tudta kötni a vizsgált fogalmakat, vagy tévesen kapcsolta össze őket.

A legtöbbek által felismert eszközt, a dekódert a megkérdezettek közel fele szerint a televíziózáshoz használjuk, tíz százalék azonban az internethez kapcsolódó berendezésként ismeri. Hasonlóan jó eredményeket tudhat magáénak a modem, a megkérdezettek 40 százaléka az internethez, 11 százaléka viszont a vezetékes telefonhoz társította. Nem meglepő a két, már-már hagyományosnak mondható eszköz jó szereplése, hiszen mindkét berendezés – a piacon és a köztudatban is – hosszabb ideje jelen lévő technológiát képvisel, ráadásul használatukhoz sem nagyobb anyagi ráfordításra, sem különleges szaktudásra nincs szükség.

A legújabb technológiai megoldások közül a számítógépes telefonáláshoz szükséges Skype szoftvert ismerték a legtöbben. Az emberek 17 százaléka kötötte helyesen az internethez a fogalmat, de a válaszadók 2-3 százaléka a mobil- és a vezetékes telefonálással is kapcsolatba hozta. A lakosság körében ennél kisebb ismertségnek örvend a 3G-technológia. Az új alkalmazást a megkérdezettek mindössze 16 százaléka társította a mobiltelefonhoz, 11 százaléka pedig az internethez.

A megkérdezettek körében legkevésbé a hot spot és a set-top-box elnevezések voltak ismerősek, mindössze 15 százalékuk rendelte őket a lehetséges kommunikációs formákhoz. Ezen belül is a hot spotot 9 százalékuk az internethez, 3 százalékuk pedig a mobiltelefonhoz kapcsolódó eszközként nevezte meg. A set-top-boxról a válaszadók 8 százaléka gondolta úgy, hogy az az internetezéshez szükséges berendezés, míg 3-3 százalék a televíziózáshoz és a mobiltelefonáláshoz kötődő fogalomnak tartotta.

A legtöbb helyes választ minden esetben a 18 és 35 év közötti korosztály adta, a modem és a dekóder esetében a helyes válaszok 80-90 százaléka ettől a korosztálytól származik. A legtöbb jó választ a diplomások adták: a Skype programot háromnegyedük, a 3G-t 56 százalékuk, míg a hot spotot 52 százalékuk kapcsolta a megfelelő kommunikációs megoldáshoz.

A kutatás eredményei megerősítették azt a feltételezést, hogy az idegen elnevezések, illetve a mozaikszavak is nehezítik a tájékozottságot. Az eszközök használatát két tényező, a technológiák alacsony igénybevételi aránya (internet, mobilinternet, digitális televízió) és az eszközökkel kapcsolatos ismeretek hiánya akadályozza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.