BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tele kérem a laptopom!

Autó gördül a benzinkút mellé, kinyílik az ajtó, de a jól öltözött menedzser nem a tanksapkát nyitja ki, hanem a laptoptáskát – ehhez hasonló helyzetek is bekövetkezhetnek, ha valósággá válik az a jelenleg próbafázisban lévő elképzelés, amely szerint miniatűr gázturbinákkal lehetne áramot fejleszteni a hordozható készülékek számára.

A prototípus percenként több mint egymillió fordulatot produkál, s 10 wattnyi áramot képes termelni. De az amerikaiak által fejlesztett készülék hamarosan 50 wattos kivitelben is megvalósul. Az év végére elkészülő tesztberendezések annak a mintegy tíz éve folyó kutatómunkának a gyümölcsei, amely a gázturbinalaborban zajlik.

A mini-áramfejlesztő alapjában véve éppen úgy működik, mint a repülőgépekre szerelt nagy testvérei. Egy kompresszor összesűríti a beszívott levegőt, és üzemanyaggal keveri azt. Az elegyet az égéskamrában meggyújtják, a felszabaduló gázok meghajtják a turbinát, amelyhez áramfejlesztő generátort csatlakoztatnak.

A csipekhez hasonlóan szilíciumlapkákból készülő prototípus igencsak apró: mindössze annyi helyet foglal el, mint két egymásra helyezett pénzérme, s négyórás működés során 100 grammnyi üzemanyagot fogyaszt. A szükséges üzemanyagot is figyelembe véve a turbina súlya az azonos üzemidőt biztosító akkumulátorénak alig harmada. A kutatóknak sikerült megoldaniuk a képződő gázok elvezetését, a hangszigetelést, sőt az akár ezer fokra is felmelegedő turbina hűtését is.

Mindezeket látva aligha lepődünk meg azon, hogy a fejlesztések egyik legnagyobb finanszírozója az Egyesült Államok hadserege. Olyan berendezések áramellátását kívánják ugyanis így megoldani, mint a rádiók vagy a helymeghatározó rendszerek. A fejlesztők szerint az ilyen gyakorlati alkalmazásra nem kell négy évnél többet várni, az követően pedig a civilpiacon is megjelenhet a megoldás, ahol főként a laptopok, tenyérgépek és digitális fényképezőgépek szegmense lehet a célpiac. A méret egyedül a mobiltelefonokhoz képest túl nagy, de további miniatürizálással nem is foglalkoznak. Ehelyett a hosszú távú cél az, hogy sok miniturbinát összekapcsolva olyan áramfejlesztőt készítsenek, amelyek egész háztartásokat képesek ellátni.

Hasonló kutatásokon dolgozik a zürichi műszaki főiskola stábja is: egy liter üzemanyaggal a berendezés tíz órán keresztül 100 watt teljesítményt ad le. Csakhogy itt a cél nem a mobilberendezések áramellátása, hanem sokkal nagyobb gépeké; önálló robotoké vagy vész esetén bevethető áramtermelőké. A munkájuk befejezését három éven belülre ígérő kutatók szerint hordozható számítógépek ellátásához a megoldás nem kellően robusztus, mert egy durvább ütés hatására a turbinalapátok összetörhetnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.