BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tulajfelismerő készülék

A mobiltelefonok biztonságát illetően aligha lehettünk eddig nyugodtak. Japán szakemberek azonban ezen a téren is igyekeztek kiküszöbölni a hiányosságokat: a készülék immáron felismeri tulajdonosát, automatikusan lezárja magát, ha az illető túl messzire megy tőle, ráadásul ha elveszik, műhold segítségével meg lehet találni. Mindezeket a tulajdonságokat az NTT DoCoMo P903i készüléke egyesíti magában, amely mellé egy kis fekete színű kártyát is kézhez kap a vásárló, ez biztonsági kulcsként működik. A tulajdonos kiválaszthatja, mi az a távolság, amelyen túl már automatikusan blokkol a mobilkészüléke: ez lehet 8, 20, illetve 40 méter. A biztonsági kártyának ráadásul más funkciója is van: hitelkártyaként, illetve hagyományos csipkártyaként is használható.

Igaz, az újítás egyáltalán nem gátolja meg, hogy a mobilkészülékről bárki információt szedjen le, legyen az egy e-mail elolvasása vagy telefonszámok kikeresése, ha a tulajdonos az általa megállapított távolságon belül van még. Ám megoldást erre is kitalált az NTT. A behatolók ellen „bevethető” a mobilkészülék arcfelismerő rendszere. A tulajdonosnak nincs más dolga, mint magáról legalább három fotót készíteni különböző helyzetekben, például szemüvegben, szemüveg nélkül, az irodán belül, illetve külső helyszínen. Amennyiben bárki is használni szeretné a készülékét, egy fotót kell előbb készítenie magáról a mobillal, amelyet a készülék összevet az archívumában szereplőkkel. Elemzi például a szemek közötti távolságot, s azzal sem lehet megtéveszteni, hogy a használóról egy fotót tesznek elé, hiszen az egyik funkciója érzékeli, hogy pislog-e az illető. Sőt, ezen túlmenően egy négybetűs jelszót is be kell ütni, hogy a belépés még összetettebbé váljon.

A biztonság egyre fontosabbá vált a mobilkészülékek esetében is, hiszen a szolgáltatásaik bővülésével egyre többrétű funkciót látnak el – indokolták fejlesztésüket az NTT DoCoMónál. Igaz, a készülék ellopását az említett biztonsági intézkedésekkel sem lehet megelőzni, ám a GPS-rendszernek köszönhetően a nyomára lehet bukkanni. Amennyiben a tulajdonos beüti mobilszámát az adott weboldalra, úgy megláthatja, hogy a térképen éppen hol is leli fel készülékét.

Az új mobilkészülék a tervek szerint a következő hónapokban kerül piacra, ám egyelőre nem lehet tudni, milyen áron. Az mindenesetre valószínű, hogy a GPS használata – azaz az elvesztett készülékek feltérképezése – alkalmanként 2,50 dollárba kerül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.