BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vigyázat! Nagyon-nagyon sebezhető a Windows

Az Interneten megjelent kártékony kód a Windows egyik legutóbb bejelentett sebezhetőségét képes kihasználni, és akár féregtámadásokhoz is vezethet.

A Microsoft a múlt kedden adta ki a novemberi biztonsági közleményeit. Ezekhez számos olyan hibajavítás tartozik, amelyek kritikus veszélyességű biztonsági réseket foltoznak be - írja a Computerworld.

A frissítések megjelenése után a biztonsági cégek azonnal felhívták a figyelmet az MS06-070-es közleményre, amely szerintük a legtöbb kockázatot rejti. Ez a közlemény a Windows Munkaállomás szolgáltatás (Workstation Service) sérülékenységéről számol be, melynek kihasználásával teljes mértékben átvehető az érintett számítógépek feletti irányítás.

A biztonsági cégek aggodalma a Windows szolgáltatás hibájával kapcsolatban nem volt alaptalan, ugyanis az Interneten már meg is jelent egy olyan kártékony kód, amely képes kihasználni az MS06-070-es hibát. A Microsoft közleménye szerint a sérülékenység a Windows 2000 valamint a Windows XP operációs rendszereket is érinti, de az eddig megjelent kártékony kód "csak" a Windows 2000 esetében működőképes.

Amol Sarwate, a Qualys kutatási vezetője elmondta, hogy havonta körülbelül 10 millió számítógépet vizsgálnak át, és ezek legalább 25 százalékán még mindig Windows 2000 fut. Ezért az Interneten megjelent kártékony kód rengeteg rendszert veszélyeztet. Monty IJzerman, a McAfee egyik szakembere arra is felhívta a figyelmet, hogy a kód elvileg felhasználható különböző férgek terjesztéséhez is, ami komoly veszélyt jelent. A McAfee szerint a Windows sebezhetősége révén akár a híres Zotob féreghez hasonló kártevők is létrehozhatók.

Az említett Windows hiba megszüntetésének legjobb módja a hibajavítás mielőbbi telepítése. (Computerworld)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.