BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csontvázcenzúra él Kínában

Az interneten keresztül játszható World of Warcraft szerepjáték kínai felhasználói igencsak meglepődtek a minap: élőhalott csontváz hőseik ugyanis egyszerre csak hús-vér lényekké, zombikká váltak. Az ok a cenzúra. A játék üzemeltetői ugyanis ezzel a lépéssel igyekeztek alkalmazkodni a kínai kormánynak a puszta csont látványát tiltó szabályozásához, amely része a kínai „nemzeti kulturális információs biztonság” és „harmonikus társadalom” kialakítását előmozdító intézkedéseknek.

A játékosok közt nem kis felháborodást keltő akció nem csak az irányított karaktereket érintette: a csatában elesettek helyén is kis sírhalmok jelennek meg az áldozat csontjai helyett. A lépés – bár korábban az amerikai Hasbro egyik játékkártyagyártó leánycégét is köteleztek a kínai hatóságok, hogy a lapokon csontvázak helyett valamilyen test legyen látható – azért is furcsa, mert más kínai online játékokban is vannak csontvázak, amelyek továbbra is maradhattak.

Bár az internet továbbra is Kína legszabadabb médiuma, a cenzúra blokkolja a tengerentúli honlapok elérését, ellenőrzi az adatforgalmat, és rendszeresen bebörtönzi vagy zaklatja a túlzottan szókimondó internetes újságírókat. Az ellenőrző rendszer igencsak óvatos: például a bárki által szerkeszthető Wikipedia internetes lexikon angol változata elérhető Kínából, a kínai nyelvű azonban nem – emlékeztet a Financial Times. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.