BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szélcsatorna-vizsgálatokkal modellezett autópálya

A Budapesti Műszaki Egyetem áramlástan tanszékének – amelyet a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. közbeszerzési pályázattal választott ki – szakemberei öt hónap alatt végzik el azokat a vizsgálatokat, amelyeknek az eredményei alapján megítélhető, hogy az M0-s körgyűrű egyik szakaszának négy különböző nyomvonalváltozata esetén a mostanihoz képest milyen mértékben módosul 2010–2018 között a levegőszennyezettség. A tanszék ezt a feladatot szélcsatornaméréssel, valamint az áramlás és a szennyezőanyag terjedésének számításával végzi el.

A vizsgálatok számítógép-vezérelt mérőrendszerrel folynak. A mérések során a lakott területek modelljeiben kialakított mintavételi pontokban határozzák meg a tervezett nyomvonalváltozatokra megépített autópálya-szakaszok, völgyhidak és alagutak modelljeiből kibocsátott, a kipufogógázoknak megfeleltetett nyomgáz koncentrációját. A mért értékekből a jelenlegi és a prognosztizált forgalomsűrűség mellett a mintavételi pontokban meghatározhatók a várható levegőszennyezettség éves, napi, csúcsforgalmi és azon kívüli órás átlagai, és összevethetők a vonatkozó határértékekkel.

Hasonló adatokat szolgáltat az áramlástan tanszék által rendszeresen használt, a légszennyezettség számítására kidolgozott MISKAM® szoftver. A vizsgált területre elkészített 3D-s modellre lefuttatott számítógépes szimuláció eredményeként az egyes szennyezőanyagok koncentrációjának adott szélirányhoz és -sebességhez tartozó térbeli eloszlását kapják meg. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.