BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szelíd, szolid játékok nőknek

A francia Ubisoft számítógépes játékfejlesztő cég úgy igyekszik növelni eladásait, hogy új célcsoportot próbál vásárlásra csábítani: a nőket. Különösen a fiatal lányok között ritka a szabadidő ilyen, leginkább tinédzser fiúk körében népszerű eltöltése, s ezen most kevesebb agressziót tartalmazó programokkal akarnak változtatni.

A cég, amely a világ legnagyobb független játékfejlesztője az olyan konzolok piacán, mint a Micro-soft Xbox gépe vagy a Sony PlayStationje, főként a tizenkét év alatti gyerekekre és a negyven esztendőnél idősebb felnőttekre kíván koncentrálni. A Handelsblatt információi szerint a fejlesztők az idősebb korosztálynál többek között olyan programokra gondoltak, amelyekkel az ember idegen nyelvi szókincsét frissítheti fel. A cél az, hogy a játékot többé senki se tekintse időpocsékolásnak.

Különösen a hordozható játékgépeknél érezhető a kereslet az oktatóprogramok iránt. A Nintendo DS felhasználóinak 26 százaléka már ma is nő, s ezt az arányt a Ubisoft szerint a megfelelő termékekkel akár 50 százalékra is lehet emelni. Elemzők úgy vélik, hogy az új stratégia nemcsak azért lehet sikeres, mert a torta újraosztása helyett annak növelésére koncentrál, de azért is, mert az oktatóprogramok sokkal kevésbé divattermékek, mint a hagyományos játékok, így az üzleti kockázat is jóval szerényebb lehet.

A francia cég főként saját fejlesztésre támaszkodna: 3750 fős gárdájában háromezer fejlesztő található. Elsődleges fejlesztési irányuk a Nintendo Wii konzolja, amelynél máris piacvezetők a szoftvereladásokat tekintve. Főként ennek köszönhető, hogy tavaly 24 százalékkal nőtt a Ubisoft árbevétele, miközben a teljes piac alig öt százalékkal bővült. Az idén a tavalyi 680 helyett már 800 millió eurós forgalmat várnak, miközben az üzemi eredményhányad ötről nyolc százalékra kapaszkodhat. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.