BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb csalik a phishingben

A jól bevált taktikát felesleges megváltoztatni – lehetne mondani, ám nem ártanak az újítások sem. Az online bűnözésre is érvényes mindez, hiszen alighanem már „unalmasnak” tűnhet, hogy adott magánszemély olyan e-mailt kap, miszerint az adott linken kattintson bankjának a „honlapjára”, s ellenőrzésképpen adjon meg bizonyos adatokat (például PIN kód). Ezzel a módszerrel tömegeket aligha lehet már „beetetni”, bár mindig akadnak olyanok, akik bekapják a horgot.

A csalók egyik legújabb vívmányának számít, hogy telehívásokat intéznek az adott bank nevében az ügyfelekhez – a kijelzőn feltüntetett szám ráadásul hasonlít is a hitelintézetéhez –, visszahívást kérve tőlük. Amikor a kiszemelt illető bejelentkezik – hasonlóan a normál banki menethez –, néhány adatot bekérnek tőle ügyfél-azonosítás céljából, s mielőtt még észbe kapna a magánszemély, a csalók már le is lépnek.

Közvélemény-kutatásnak is álcázható az „adatbegyűjtés”, amely-lyel az egyik tengerentúli hitelszövetkezet ügyfeleit célozták meg. A magánszemélyek e-mailjére elküldött spam egy ügyfél-elégedettségi felmérésre szólította fel őket, komoly jutalmat ígérve azoknak, akik kitöltik a rövid kérdőívet. Ám ahhoz, hogy a pénzjutalomhoz hozzájussanak, néhány adatot kellett beírniuk a bankszámlájukra, a kártyájukra, illetve a PIN kódjukra vonatkozóan. Az ügyfelek lelkesnek bizonyultak, a csalóknak „bejött” az újítás, s a kiszemelt hitelszövetkezet, a Keypont csak késve reagált a történtekre, nevezetesen: felhívta az ügyfelei figyelmét, hogy ilyen részletes információkat online soha nem kér be tőlük.

A csalók kreativitására vallanak azon esetek is, amikor olyan spameket küldtek szét, amelyekhez pornográf képet csatoltak vagy call-girlök elérhetőségeit tüntették fel. Amikor az illető megnyitotta az állományt, ezzel egy időben – persze a tudomása nélkül – egy botot is installált, amely számlaadatok után kutakodott. Az eredmény: a hackerek mintegy 300 000 számlaszámot gyűjtöttek be ezzel a módszerrel. Sőt, az USB-kel sem árt vigyázni: a felelőtlen dolgozótól ugyanis könynyen megszerezhetik az adatai tárolására alkalmas lemezt a bűnözők, amelyre férget helyeznek el. Ez pedig a számítógéphez kapcsolódva „életre kel”: adatok után kutat, lebénítja a hálózatot. A trójaiak sem mentek ki a divatból, ám míg korábban a Windows Vista legújabb letöltésével álcázták ezeket, addig jelenleg már a Microsoft legújabb variációját ígérik online az ügyfélnek, persze csak ha megadja a hitelkártyájának az adatait, amely a tranzakció elengedhetetlen része.

Ezek a legfrissebb példák is mutatják: a csalók tárháza kifogyhatatlan, s jóval több helyről kell immáron a magánszemélyeknek támadástól tartaniuk. Főként, hogy a leggyengébb láncszemet ők jelentik, hiszen a cégeket komoly biztonsági rendszerekkel szerelik fel, ez azonban rólunk aligha mondható el. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.