BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Wii: szabad az út a játékfejlesztők előtt

A kis, független játékfejlesztő cégek előtt mindeddig zárva volt a játékgépek generálta 30 milliárd dolláros játékpiac, ám ez hamarosan megváltozik. A Nintendo ugyanis – szakítva eddigi, belső fejlesztési erőforrásokra támaszkodó stratégiájával – úgy döntött, hogy 2008 elején piacra dobja a WiiWare névre keresztelt fejlesztői felületét, amelynek a segítségével bárki írhat játékot a konzolokra. A cég azt reméli, hogy az amúgy piacvezető terméke ezzel megőrizheti elsőségét, hiszen egyrészt több, jóval szélesebb fejlesztői háttérre épülő játék lesz elérhető, másrészt megszűnik az a versenyhátrány, amely abból származik, hogy a Microsoft Xbox Life és a Sony PlayStation Network hálózatához hasonló világhálós szolgáltatásokat eddig a Wii-tulajdonosoknak nélkülözniük kellett.

A tervek szerint a független fejlesztőknek licencszerződést kell kötniük a Nintendóval, s a jóváhagyott játékokat a cég saját internetes áruházában kínálja majd eladásra. A kis szoftverházak számára lényegében ez az egyetlen betörési lehetőség az egyre bővülő piacra, hiszen jókora tőkebefektetésre van szükség ahhoz, hogy egy vállalkozás a két versenytárs gépre programot tudjon írni – emlékeztet a Financial Times. Az új Wii fejlesztőkörnyezetben a programozói munka jó része elvégezhető bármely hagyományos PC-n, csak a befejezéshez szükséges egy játékkonzol. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.