BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

:) - 25!

Negyed évszázada, 1982 szeptemberében került először képernyőre a szmájlinak nevezett :-) karakterkombináció, amelyet egy amerikai informatikus talált ki. Azóta internetezők milliói használják a mosolyjelet vagy közel kétezer változatának egyikét.

Megalkotója szerint ez a mosolyjel az igazi. A pittsburghi professzor kifejezetten utálja azokat a programokat, amelyek sárga arccá alakítják a jelet.Milliók használják nap mint nap a mosoly, az öröm vagy a bánat jeleként a mobil- vagy internetes kommunikációban a szmájli jeleket, amelyek ősatyja, a :-) szeptemberben lesz huszonöt éves. A szimbólumot Scott Fahlmann, a Carneggie Mellon Egyetem informatikaprofesszora alkotta meg 1982-ben, amikor az internet még csak az amerikai tudósok és a hadsereg alkalmazottainak kiváltsága volt. A kutató napokig agyalt kollégáival azon, hogy milyen jelöléssel lehetne megkülönböztetni az intézmény elektronikus faliújságán a humoros, szórakoztató témájú bejegyzéseket és hozzászólásokat a komoly, szakmai tartalmúaktól. Több javaslat is elhangzott a neves szakemberektől, hogy miként lehetne kifejezni kizárólag betűkkel vagy számokkal azt, ha valaki viccel.

Neil Swartz, egy ma Chicagóban élő programozó a (*) ka-rakteregyüttest javasolta a viccek jelölésére, Anthony Stentz, a Carnegie Mellon Egyetem Robotika Intézetének jelenlegi professzora még ennél is tovább-ment, és a (*) jellel illette volna a jó és a (%) jellel a rossz poénokat. A teljesen élvezhetetlen viccek számára pedig kitalálta a *% jelet. Keith Wright kutató pedig a & jelet látta volna szívesen a jópofa tartalmak mellett.

A ma is alkalmazott szmájli először 1982. szeptember 19-én került képernyőre délelőtt háromnegyed tizenkettőkor, amikor Scott Fahlmann fórumbejegyzésében azt ajánlotta társainak, hogy használják a :-) szimbólumot a humoros, illetve a :-( szimbólumot a komoly tartalmak megjelölésére. A jelenleg is a Carneggie Mellon Egyetemen dolgozó professzor agyszüleménye azonnal elnyerte kollégái tetszését, akik ezután előszeretettel alkalmazták levelezéseikben a szimbólumot. Sőt, igazi divathullámot keltett a jel, és szélsebesen terjedt az Arpanet hálózat által összekötött amerikai kutatóintézetek munkatársainak körében.

„Egyáltalán nem számítottam rá, hogy ilyen népszerűségre tesz majd szert a szmájli” – mondta Fahlmann, aki kicsit szomorú amiatt, hogy nem informatikai kutatásainak eredménye, hanem a mosolygós arc tette világhírűvé. Ma már a világ szinte minden internetezője használja rendszeresen a szmáj-lit vagy körülbelül kétezer változatának egyikét. Kivételt ez alól a japán netezők képeznek, ők a mosolyt így: (^_^), a szomorúságot pedig így: ó_? jelölik.

Szmájli-szótár
:) vagy :-) mosoly
:-( szomorú
:-C nagyon szomorú
;-) kacsint
:-[ nagyon nem tetszik
:-D röhögés
:''''-( sírás
:-P nyelvnyújtás
:-? Értetlenkedés
:-S nem értem!
:-* puszi vagy csók
8-) szemüveges
() ölelés
:-@ sikítás

Scott Fahlmann, a mosoly atyja
A Carneggie Mellon Egyetem professzora 1948 márciusában született az egyesült államokbeli Medinában. A számítógép-tudományok neves szakértője elsősorban a mesterséges intelligenciával és annak alkalmazásával foglalkozik, valamint beszédfelismeréssel és neurális hálózatokkal kapcsolatos kutatásokat folytat immár közel harminc éve. Az elismert, 59 éves szakember elmondása szerint naponta csupán néhányszor használja az általa kitalált :-) és :-( jelet, és kifejezetten utálja azokat a programokat, amelyek grafikává (sárga, mosolygós arccá) alakítják a karakterkombinációkat. „Ezek tönkreteszik az egészet” – véli. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.