BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Nokia kiszervezi a csipgyártását

A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártójának számító finn Nokia legtöbb modelljénél felhagy a házon belüli csipfejlesztéssel, és kiszervezi azt. A cég az így felszabaduló kutatási forrásokat az internetes és multimédiás készülékek szokásosnál is komplexebb lapkáinak tervezésére fordítja.

A tervek szerint négy beszállítóval állnak majd kapcsolatban: a Texas Instruments, a Broadcom, az Infineon Technologies és a STMicroelectronics egyaránt a szerencsés kiválasztottak között van. Ezzel a lépéssel a kiválasztott cégek előtt új piacok nyílnak meg, hiszen eddig a szakértők szerint csak a Nokia, az Ericsson Mobile Platforms és a Qualcomm rendelkezett olyan technológiával, amellyel a WCDMA/HSDPA lapkák gyártása költséghatékonyan megvalósítható. A hír nemcsak az ilyen csipek eddigi gyártóinak, de a körbe bekerült Texas Instruments számára is rossz, hiszen eddig egyedül ez a cég szállított a Nokiának 3G-s és Edge félvezetőket, az új generációs technológiánál azonban versenyeznie kell majd – emlékeztet a Financial Times. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.