BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Botrány az egyik portálnál a reklámmentesítés miatt - Perelhetnek?

Az index.hu jogásza perrel fenyegette meg egy látogatóját, mert társaival is megosztotta módszerét, amellyel megszabadítja számítógépének képernyőjét a reklámoktól. Pedig az internetes oldal a tévénézésben alkalmazott hasonló megoldásokat cikkeiben pártolni szokta - írja a Népszabadság.

A jogi képviselő levelének címzettje nem hacker, tehát nem a portál oldalait tároló szervereket támadta meg. Csupán élt a böngészőprogramokban gyárilag benne lévő lehetőségekkel. Ezeket azonban ki-ki csak a saját számítógépén tudja kihasználni, amihez viszont az indexnek (vagy bárki másnak) kevés köze van. Emberünk a Firefox böngészőprogram felhasználóinak kívánt segítséget nyújtani a reklámblokkoláshoz.

A Firefox tartalmaz egy AdBloc (reklámletiltó) beállítási lehetőséget, s az ajnasz.hu üzemeltetője ehhez készített egy szűrőlistát, amely tartalmazza azoknak a hirdetési szervereknek a címét, amelyekről a legtöbb reklám érkezik a forgalmasabb webhelyekre. Ezt a címlistát tette azután közzé az interneten, kiváltva ezzel az index jogászának rosszallását. (A jogi szempontból korrektnek tűnő levél informatikai oldalról nem teljesen kerek: "reklámszűrő szoftverről" szó sincs, a szűrőlista nem program, hanem csupán egy szövegfájl, tartalmát tekintve pedig egy internetes címlista.)

Az tény, hogy ha valaki az indexről (mint digitális médiumról) tüntetné el a hirdetéseket, azzal kárt okozna az index.hu-nak, és mellesleg többféle jogsértést is elkövetne, itt azonban szemmel láthatóan másról van szó.

Az eset leginkább a merevlemezes DVD-lejátszók reklám-kikerülő megoldására emlékeztet, amely miatt a tévéadók még senkit sem pereltek be és amelyről az index is gyakran és lelkesen ír.

A hirdetések eltüntetésére egyébként többféle mód is van, s ezek közül a szűrőlistás kifejezetten a bonyolultabbak közé tartozik.

A napilap által megkérdezett szakértők egyszerű blöffnek/ megfélemlítési kísérletnek nevezték a bevezetőben hivatkozott levelet.

A jogi következményeket most érdeklődve várja az internetes közösség, már csak azért is, mert a reklámblokkolás elterjedése az egész online média egyik legjobban működő üzleti modellje alól húzhatja ki a talajt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.