BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Buta" mobil az időseknek, gyerekeknek és ügyetleneknek

A mobilhasználók többsége a telefonáláson kívül jószerével csak az SMS-t használja A gyártók egyre kiélezettebb versenye viszont az egyre több szolgáltatás lehetőségét kínálja – írja a Népszabadság.

Német felmérések szerint a felhasználók zöme azt sem tudja, mi az MMS, a WAP vagy a GPRS. Nem beszélve az idősebb korosztályok tagjairól, akiknek néha igen jól jönne egy mobiltelefon, de a komplikáltnak tűnő kezeléstől és a néha alig-alig látható kijelzőtől való idegenkedésük okán lemondanak erről a lehetőségről.

A bonyolultság, a nehezen kezelhetőség abból is adódik, hogy a gyártók kialakítottak valamiféle koncepciót a menüstruktúrára vonatkozóan, és ehhez általában elég konzekvensen ragaszkodnak is, a baj csak az, hogy ez gyártóról gyártóra eléggé különböző.

A piac telítettsége és a fenti okok miatt egyes gyártók arra a felismerésre jutottak, hogy az idősebb generáció felé kell nyitni, tehát olyan készülékeket kell készíteni, amelyekkel a gyengébben látók, a kevésbé ügyes kezűek is elbánnak.

Nem mellesleg nincsenek ellátva soha nem használatos funkciókkal, ezzel szemben esetleg egy gombnyomásra riasztják az orvost.

Az idősebb korosztály mellett jelentős piac lehet a „buta” telefonok számára a legifjabb korosztály is. Igaz, ezeket a készülékeket felszerelnék GPS-szel is, hogy a gyereket ne tévesszék szem elől a szülők akkor sem, ha nincsenek vele minden pillanatban.

Viszont a készüléknek valóban olyan egyszerűnek kell lennie, hogy szó szerint egy óvodás is tudja kezelni. Ez utóbbi változat első példányait ez év augusztusában már tesztelik. A szülők a neten vagy WAP-on követhetik gyermekeiket, a gyerekek pedig négy különböző, előre programozott számot hívhatnak, a drága SMS- és egyéb szolgáltatásokból ki vannak zárva.

Jó példa erre a Nokia-gyár 1100-as szériájú telefonja. Ezek a készülékek tényleg többnyire csak az alapfunkciókat tudják, viszonylag nagy billentyűkkel, fekete-fehér kijelzővel, meglehetősen alacsony áron.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.