BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hardverszegény IT

Több informatikai újdonság egyidejű megjelenése és térhódítása adta az ötletet egy új koncepció kidolgozására, amely abból a törekvésből indul ki, hogy egy vállalat az általa igényelt számítástechnikai teljesítményt a lehető legkevesebb hardvereszközzel érje el – ismertette a Polygon Kft. könnyűszerkezetes IT-építkezéssel kapcsolatos elképzelését Kónya István, a cég rendszer-integrációs üzletágvezetője. A vállalati informatikában jellemző, hogy minden munkafolyamat maximális gépigényének öszszegére kalibrálják a számítástechnikai rendszereket, amelyet az soha nem használ ki. Ehhez jön még a súlyos hiba vagy egyéb váratlan események kivédésére beállított tartalék eszközök fenntartása; ezek alapesetben parlagon hevernek, így igen alacsony a gép- és energiafelhasználás hatékonysága.

Általában az informatika igyekszik egyszerűbb, ugyanakkor megbízhatóbb és könnyebben ellenőrizhetőbb rendszerek felé mozdulni a teljesítmény növelése mellett. Az utóbbi években számos megoldás született, ezek valamely tulajdonságaikban javítottak a hosszú évek óta megszokott megoldásokon. Ezen új architektúrák elemei a pengetechnológiára épülő szerverkonszolidáció, a központosított tárolóhálózat, a szervervir-tualizáció, továbbá egyedi szoftvermegoldások különféle kombinációi. A részmegoldások eredményei szinergiában erősítik egymást, s ez nemcsak a teljes IT-architektúra egyszerűsödésével járhat, hanem az üzleti szolgáltatások teljesítményét, minőségét is javíthatja.

Az informatikai költségvetés tervezésekor főként a széttagolt infrastruktúra fenntartásával számolnak, emiatt az új üzleti igényekből adódó it-fejlesztésekre szűkös a rendelkezésre álló keret a legtöbb cégnél. Éppen ezért komoly versenyelőnyt jelenthet, ha egy rendszer rugalmas, gyorsan idomul a változó üzleti igényekhez – tette hozzá Kónya István. A Polygonnál azokat a megoldásokat próbálták összegyűjteni, amelyek csak a legszükségesebb eszközök alkalmazását és azok központi irányítását teszik lehetővé. Az elképzelés egyik fontos eleme a fizikai szerverkonszolidáció, amely már a kisvállalatoknak is megéri, mert általában egy-két szerverrel nem tudják megoldani, hogy minden működjön, mivel az egyes alkalmazásokhoz gyakran dedikált szervert javasolnak a gyártók.

Öt-hat szerver felett már fajlagosan olcsóbb, ha a penge típusú eszközöket alkalmazzák. Az adatközpontok üzemeltetőinek a hagyományos szerverekhez képest hely- és költségmegtakarítást jelent, hogy a közösen biztosítható funkciókról – tápellátás, hűtés, háttértárak stb – nem szerverenként, hanem a pengéket befogadó keretenként (chassis) kell gondoskodni. (VG)

A virtualizációs technológia révén megtöbbszörözhető a szerverek száma, anélkül hogy ténylegesen újabb „vasakat” kellene megvásárolni és működésbe állítani. Egy szervergépen ma már szoftveresen is létrehozható egy vagy akár több újabb szerver, tehát egy gép hardvererőforrása a teljesítőképessége határáig kihasználható. A rendelkezésre álló informatikai kapacitásokra anynyi és olyan teljesítményű virtuális személyi számítógép és szerver hozható létre, amennyire a feladatok ellátásához szükség van, miközben minimalizálható a hely-, energia- és hűtésszükséglet.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.