BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiány jön: Nincs elég notebook alkatrész a cégek raktáraiban

Szakértők szerint a megnövekedett vásárlói igény, és a meghibásodás miatt a gyárakba tömegesen visszahívott akkumulátorok miatt hiány keletkezhet a notebook piacon.

Az elkövetkező hónapokban kevesebb leárazással, és általánosságban magasabb árakkal kell számolniuk a jelenlegi és reménybeli notebook tulajdonosoknak. Az időnként felmerülő alkatrész hiányt a mobil PC-k piaca általában tudja kezelni azzal, hogy kisebb mértékben veszi igénybe az adott komponenst, például kevesebb dinamikus RAM-ot épít a készülékekbe. Most azonban több összetevőből is hiány mutatkozik, ez pedig hatással lehet az árakra és az elérésre is.

Henry King, az ázsiai Goldman Sachs vezetője bejelentette: egymillióval fölfelé módosították a következő negyedévre vonatkozó notebook eladási előrejelzéseket. Az esetleges hiány oka, hogy ugyanazok az alkatrészek több fajta elektronikai eszköz előállításához is szükségesek. Így a lapostelevíziók térhódítása miatt a notebook gyártók nem jutnak elegendő LCD kijelzőhöz, a winchesterek tekintetében pedig az okozza a nehézségeket, hogy a digitális zenelejátszókba, például az  iPodokba is ezeket építik be.

A Sony-nak, amely a teljes notebook akkumulátor mennyiség mintegy negyedét állítja elő, 10 millió áramforrást kellett visszahívnia az előző évben, és bár a cég állítása szerint megbirkózott a nehézségekkel, teljes kihasználtság miatt nem vállal újabb akkumulátorgyártási megbízást.
Szakértők szerint az alkatrészhiány a legkevésbé az óriáscégeket fenyegeti, mert a kereskedők szívesebben választják a biztos bevételi forrást jelentő nagyvállalatokat, mint a kevésbé jelentős cégeket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.