BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Januártól már ingyenesen is hozzáférhetőek az alapvető cégadatok

A hitelezők védelme érdekében az alapvető cégadatok nem szeptembertől, hanem januártól lesznek elérhetők bárki által elektronikusan, és teljesen ingyenesen - mondta az MTI-nek az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) illetékese.

Az MTI korábbi információi szerint szeptembertől az IRM céginformációs szolgálatától - egy rendelettervezetbe foglalt - adatokat lehetett volna lehívni interneten át úgy, hogy e-mailben feladott "rendelésre" hasonlóképpen jött volna a válasz.

A Népszabadság hétfői számában azt írta - a minisztérium szakállamtitkárára hivatkozva -, hogy legkorábban október közepétől teszt-üzemmódban, majd jövő év elejétől "élesben" működne egy mindenki által elérhető rendszer. Ez utóbbit erősítette meg az MTI-nek Győri Enikő az IRM osztályvezetője.

Egy-két héten belül dől el az, hogy mely cégadatok kerülnek be egy olyan központi könyvtárba, amelyek egy honlapon keresztül bárki által elérhetők lesznek. A honlapon szereplő adatok többsége valós idejű lesz, illetve kereső is lesz a honlapon. Ezekért az adatokért még költségtérítést sem kell fizetni. Viszont továbbra is lesz az adatoknak egy olyan köre (például a cégiratok és a hiteles cégkivonatok, -másolatok), amelyek továbbra is "fizetősek" maradnak. Jelenleg is létezik elektronikus céginformáció előfizetőknek, költségtérítés ellenében. Ez úgy működik, hogy a program annak a cégbíróságnak a szerveszére viszi az előfizetőt, amelynél az adott céget bejegyezték. Tehát nincs központi adatbázis.

Az adatok védelme érdekében most egy központi könyvtár jön létre a még el nem döntött, de legfontosabb cégadatok másolataiból. Az ingyenes céginformáció indítására megszabott 2008. január 1-jei határidő egybevág a Cégközlöny elektronikus megjelenésének határidejével. Jövő év első napjától ugyanis a közlöny is csak elektronikusan jelenik meg, ráadásul nyomtatható formátumban (szemben a Magyar Közlönnyel, amely már évek óta csak látható, de nem nyomtatható az interneten keresztül).

Az EU 1. számú társasági jogi irányelve csak a magyar rt-kre és kft-kre vonatkozik. Az irányelv felsorolja, hogy mely cégadatokat kell nyilvántartani, és elektronikusan elérhetővé tenni. E körbe tartozik például a létesítő okirat szövege, a társaság képviselői, ügyvezetői, felügyelői, a jegyzett tőke nagysága, az éves pénzügyi beszámoló is. Ezeket elektronikusan is meg lehet kérni - az irányelv szerint - ez év első napjától, költségtérítés ellenében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.