BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiderült: a CIA-től a Vatikánig cenzúrázzák a Wikipédiát

Egy kaliforniai egyetemista adatbázisával követhetővé vált az internetes enciklopédia saját magukról szóló szócikkeit módosító cégek és szervezetek tevékenysége - írja az Index. Az önkéntesek által szerkesztett Wikipedia bejegyzéseit ugyanis bár névtelenül lehet szerkeszteni, a módosító ip-címét feljegyzi a rendszer.

A Kaliforniai Műszaki Egyetem végzős diákja, Virgil Griffith puszta kíváncsiságból írt egy programot, ami kiválogatja a hatalmas adathegyből a szócikk-változtatásokhoz tartozó ip-címeket, és azokat összeveti az ARIN publikus adatbázisával. Az eredmény: 5,3 millió változtatás 2,6 millió magánfelhasználó, illetve céges ip-címmel összekötve.

Az összesítésben éppúgy megtaláljuk a CIA gépeit, mint a vatikáni ip-címeket, de ott van köztük az amerikai szenátus, valamint a sokak által a Bush-kormányzat szócsövének tartott Fox News tévécsatorna gépe is.

Sok esetben az adott szervezetek munkatársai céges gépről, de magánszemélyként írtak Wikipedia-szócikkeket a szervezethez nem köthető legváltozatosabb témákban. A CIA által elkövetett változtatások listájában például találunk epizódleírásokat a Buffy, a vámpírok réme című tévésorozathoz, az amerikai republikánus párt gépeiről pedig az Oscar-díjas filmrendezők listájának összeállításában segédkezett valaki. Utóbbi szervezettől származik egyébként a "sajtos szendvics" szócikk egyik tudományos alaposságú verziója [9], miszerint „a sajtos szendvics olyan szendvics, aminek fő összetevője a sajt!”.
Előfordulnak olyan esetek is, ahol az adatok megmásítása helyett plusz információkkal szolgálnak a névtelen bennfentesek. A "Fekete Szeptember" címszónál például CIA-s forrásból származik egy csomó kiegészítés és plusz információ az 1970-es jordániai eseményekről.

Nem ritka azonban a bejegyzések egyoldalú kozmetikázása sem, amikből az elmúlt években is sorra törtek ki a botrányok  A legújabb például a szavazógépek gyártásával foglalkozó amerikai Diebold céget érinti, aminek munkatársaira éppen az új program bizonyította rá, hogy 2005. novemberében a cégről szóló bejegyzésből töröltek minden olyan bekezdést, ami negatív színben tüntethette fel őket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.