BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mérföldkő a kereskedelmi és a free szoftvercsatában

Jimmy Wales cége, a Wikia nemrégiben új keresőmotort vásárolt, amelyet a tervek szerint nyílt forráskóddal publikál, ezzel újabb fázisba ér a kereskedelmi és free szoftverek közötti csata.

A Wikia profitérdekelt vállalat, amelynek tulajdonosa, Jimmy Wales, az ingyenes, olvasók által szerkesztett Wikipedia létrehozója szembeszáll a Google monopóliumával az internetes keresők piacán.

A Wikia megvásárolta a Grub elnevezésű kereső eljárást, amely Wales reményei szerint a Linuxéhoz hasonló sikereket ér majd el, nem kis fejfájást okozva ezzel a profitérdekelt nagyvállalatoknak.

A Wikipedia atyja szerint a jelenlegi, kiegyensúlyozatlan piaci helyzetből hiányzik az átláthatóság, a felhasználók szabadsága, és a közösségi érzés.


A Wikia keresőmotorját fejlesztő csapat szerint a Grub megvásárlása csak egy újabb lépés egy valóban nyílt forráskódú internetes kereső rendszer kiépítésében, a teljes folyamat még évekig eltarthat, a végső cél pedig egy számos „letapogató” eljárás kombinálásával létrejövő összetett kereső létrehozása.

A verseny izgalmasnak ígérkezik, mert bár a Google keresője hatalmas infrastruktúrájának köszönhetően rendkívül gyors és változatos találati listát produkál, a más algoritmussal dolgozó motorok, például a Grub lehetővé teszik, hogy a felhasználók jóval nagyobb mértékben járuljanak hozzá a keresések eredményeinek kialakításához.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.